Metro-portal.hr

objavljeno 08.08.2010. 09:10:28

Izrael i Turska zajedno će istraživati napad na brodovlje za Gazu

Po jedan izraelski i turski diplomat imenovani su u povjerenstvo koje bi trebalo istražiti pojedinosti izraelskog napada u svibnju na brodovlje što je prevozilo pomoć u pojas Gaze

(Getty Images)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon uvrstio je turskog diplomata Ozdema Sanberka i Izraelca Josepha Ciechanovera u četvreočlano istražno povjerenstvo što je osnovano nekoliko dana ranije.

Incident što se dogodio u svibnju ozbiljno je ugrozio diplomatske veze između Turske i Izraela, dvije savezničke države u problematičnoj regiji Bliskog istoka.

U napadu što su ga izvele izraelske snage na brodovlje s pomoći namijenjenoj Gazi poginulo je devet osoba, od kojih su osam bili Turci i jedan Amerikanac turskog podrijetla. Izraelski komandosi ubili su tih devetoro aktivista na putničkom brodu Mavi Marmara, koji je vozio humanitarnu pomoć u pojas Gaze unatoč tome što Izrael priječi dopremu pomoći u to područje.

Na čelu povjerenstva Ujedinjenih naroda koje bi trebalo istražiti okolnosti incidenta nalaze se bivši predsjednik vlade Novog Zelanda Geoffrey Palmer i dosadašnji kolumbijski predsjednim Alvaro Uribe.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava imenovalo je tročlano povjerenstvo koje će utvrditi je li u incidentu prekršeno međunarodno pravo. (hina/metro-portal)

08.08.2010. 09:10:28
http://metro-portal.hr/izrael-i-turska-zajedno-ce-istrazivati-napad-na-brodovlje-za-gazu/45801/