Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 20:23:43
NEMA DOGOVORA

Izrael i Palestina i dalje bez nastavka pregovora

Izrael je ponudio novi ograničeni embargo na gradnju naselja ako Palestina prizna židovsku državu Izrael, što su Palestinci odbili

Izrael i Palestina i dalje bez nastavka pregovora
Izrael i Palestina i dalje bez nastavka pregovora (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponudio je u ponedjeljak obnovu ograničenog embarga na gradnju židovskih naselja u zamjenu za palestinsko priznanje Izraela kao židovske države. Palestinski predstavnici glatko su odbili taj prijedlog, najnoviji pokušaj Izraela da oživi izravne pregovore nakon što su Palestinci napustili pregovarački stol zbog nastavka gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanyahu je prijedlog objavio tri dana nakon što su Palestinci i arapske zemlje dali Washingtonu rok od mjesec dana da uvjeri Izrael da obnovi desetomjesečni moratorij na gradnju koji je istekao 26. rujna. Netanyahu se tomu odupirao, a njegove izjave prvo su javno očitovanje o mogućem uvođenju novog moratorija.

"Ako će palestinsko vodstvo nedvosmisleno reći svojim ljudima da priznaje Izrael kao domovinu židovskog naroda, bit ću spreman uvjeriti svoju vladu i zatražiti novi embargo", rekao je Netanyahu pred parlamentom. Dodao je da je palestinsko priznanje Izraela nužno prije uspostave neovisne palestinske države na teritoriju Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Ipak, Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, rekao je da je povratak na pregovore moguć tek kada Izrael obustavi gradnju naselja. "Pitanje 'židovstva' države nema nikakve veze s biti stvari", rekao je Rudeina.

U govoru na otvaranju zimskog zasjedanja parlamenta, Netanyahu je također govorio o potrebi snažnih mjera koje bi, u okviru mirovnog sporazuma, trebale osigurati sigurnost Izraela. Rekao je da Izrael razmatra američke prijedloge, uključujući i ideje koje se tiču sigurnosti, kako bi se pregovori spasili.

Visoki izraelski dužnosnik rekao je da Washington traži dvomjesečno produženje moratorija da bi se diplomaciji dalo dovoljno vremena.

Palestinci smatraju da su naselja na teritoriju koji je Izrael okupirao 1967. prepreka uspostavi održive palestinske države. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 20:23:43
http://metro-portal.hr/izrael-i-palestina-i-dalje-bez-nastavka-pregovora/49583/