Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2010. 16:39:01
MIROVNI PREGOVORI

Izrael i Palestina: Cilj su dvije države za dva naroda

U Egiptu su se sastali izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas, ali konkretnih rješenja i dalje nema

Izrael i Palestina: Cilj su dvije države za dva naroda
Izrael i Palestina: Cilj su dvije države za dva naroda (Getty Images)

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski premijer Benjamin Netanyahu održali su ozbiljne razgovore u Šarm el-Šeiku, kojima je cilj osnutak "dviju država za dva naroda", rekao je u utorak američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell, prenose agencije.

Abas i Netanyahu održali su u egipatskom ljetovalištu razgovore koji su trajali sat i četrdeset minuta, uz posredovanje američke državne tajnice Hillary Clinton i posebnog izaslanika Mitchella. Razgovori bi se trebali nastaviti u srijedu u Jeruzalemu.

Mitchell je nakon razgovora kazao da su izravni pregovori "vođeni u dobroj vjeri", te da je tijekom razgovora potvrđena zajednička vizija konačnog cilja "dvije države za dva naroda", prenosi agencija dpa.

"Smatramo da ima smisla produžiti moratorij na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali", dodao je George Mitchell, iznoseći stajalište Washingtona glede tog spornog pitanja.

Visoki izraelski dužnosnik najavio je ranije da Izrael neće produžiti moratorij na izgradnju naselja, dok su Palestinci naglašavali da je to ključno pitanje koje bi moglo dovesti do prekida pregovora. Desetomjesečno djelomično zamrzavanje izraelske izgradnje na Zapadnoj obali trebalo bi biti završeno 26. rujna.

Razgovori Netanyahua i Abasa u Šarm el-Šeiku nastavak su izravnih pregovora pokrenutih u Washingtonu početkom mjeseca. Oni se nadaju da će u roku od godinu dana sklopiti sporazum koji će prekinuti sukob koji traje već desetljećima.

Međutim, izjave Palestinaca i Izraelaca uoči početka pregovora u Šarm el-Šeiku nisu upućivale na postizanje kompromisa oko nastavka izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Osim o naseljima, Izraelci i Palestinci trebaju razgovarati o samoj strukturi pregovora i odlučiti o kojim će pitanjima najprije razgovarati. Među ključnim su pitanjima status Jeruzalema, povratak palestinskih izbjeglica, sigurnost te konačna granice između dviju budućih susjednih država. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 16:39:01
http://metro-portal.hr/izrael-i-palestina-cilj-su-dvije-drzave-za-dva-naroda/47953/