Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2010. 14:12:26
DŽABA SE BUNITE

Izrael gradi četiri stambene zgrade u istočnom Jeruzalemu

Palestinski pregovarač Saeb Erekat osudio je tu odluku i zatražio prekid gradnje naselja na Zapadnoj obali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Jeruzalemski gradonačelnik Nir Barkat odobrio je gradnju četiriju stambenih zgrada za Židove u istočnom dijelu Jeruzalema, objavio je u utorak njegov glasnogovornik, zbog čega su Palestinci prosvjedovali.

"Ured za planiranje i gradnju u gradskoj upravi Jeruzalema odobrio je u ponedjeljak gradnju četiriju stambenih zgrada pokraj ješive (talmudske škole) Beit Orota" u istočnom Jeruzalemu, rekao je Stephan Miller.

"Zgrade će imati 24 stana. To nije ništa novo", rekao je u svezi s tim projektom Irvina Moskowitza, američkog židova koji izdašno financijski pomaže židovske doseljenike koji su odlučili ostati u istočnom Jeruzalemu. Palestinski pregovarač Saeb Erekat osudio je odluku "najžešćim riječima". Rekao je da Izrael "mora prekinuti gradnju naselja" u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali ako želi nastaviti mirovne pregovore.

Dvjestotinjak tisuća Izraelaca živi u desetak židovskih četvrti u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael zajedno sa Zapadnom obalom osvojio 1967. Vlada Benjamina Netanyahua pristala je pod pritiskom Washingtona na desetomjesečnu obustavu gradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali, gdje živi tristotinjak tisuća Izraelaca. Ta bi odluka trebala potaknuti palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da nastavi mirovne pregovore prekinute nakon izraelske vojne ofenzive na Pojas Gaze prije godinu dana.

Moratorij na gradnju ne odnosi se ipak na istočni Jeruzalem ni na 3.000 stanova koji se već grade na Zapadnoj obali, kao ni na gradnju javnih zgrada (sinagoge, škole, bolnice, obredna kupališta). (hina/metro-portal)

05.01.2010. 14:12:26
http://metro-portal.hr/izrael-gradi-cetiri-stambene-zgrade-u-istocnom-jeruzalemu/30034/