Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2010. 16:41:25
BENJAMIN NETANYAHU:

Izrael će snažno odgovoriti na napade iz Gaze

Netanyahu je na tjednoj sjednici vlade izjavio da je prošlog tjedna bilo minobacačkih i raketnih napada iz područja Gaze

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u nedjelju da će "odmah i snažno" odgovoriti na raketne napade na Izrael, nakon višednevnih napetosti na granici s Gazom koju kontrolira Hamas.

Liječnici u Gazi prenose su da su u nedjelju dvojica Palestinaca poginula u prekograničnoj pucnjavi, no glasnogovornik izraelske vojske opovrgnuo je da je u tome području bilo izraelskih vojnika, javlja Reuters.

Netanyahu je na tjednoj sjednici vlade rekao da je prošloga tjedna 20 minobacačkih granata i raketa ispaljeno na Izrael iz Pojasa Gaze. "Ovo držim vrlo ozbiljnim problemom. Vladina politika je jasna, na bilo kakvu pucnjavu na naš teritorij odgovorit ćemo odmah i snažno", istaknuo je.

Netanyahu je također optužio Palestince za zaustavljanje mirovnog procesa, nakon što je američki mirovni posrednik za Bliski istok dao naslutiti da bi SAD mogao uvesti sankcije protiv Izraela kako bi ga prisilio na dodatne ustupke, prenosi AP.

Netanyahuova izjava odraz je zabrinutosti Izraela što ga se doživljava kao stranu koja već godinu dana blokira nastavak pregovora. Američki izaslanik George Mitchell trebao bi krajem mjeseca posjetiti regiju u posljednjem pokušaju da sukobljene strane privede zajedničkome stolu.

Za vrijeme Busheve administracije, Izrael je dobivao milijarde dolara američkih jamstava. Godine 2003. Washington je smanjio jamstva jer je Izrael izgradio dio svoga zaštitnog zida unutar Zapadne obale umjesto da ga je završio sa svoje strane.

"Svima je jasno da palestinske vlasti odbijaju nastavak mirovnih pregovora, dok je Izrael poduzeo značajne korake u tome smjeru", istaknuo je Netanyahu, navodi AP. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 16:41:25
http://metro-portal.hr/izrael-ce-snazno-odgovoriti-na-napade-iz-gaze/30376/