Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2010. 21:46:42
VAN ROMPUY

Izradili smo mehanizme koji će riješiti probleme eurozone

Barack Obama i čelnici Europske unije sastali su se u Lisabonu na summitu EU-SAD na čijem se dnevnom redu trebaju naći gospodarske i financijske napetosti te pregovori o klimi

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy (Getty Images)

Na ovom susretu treba se nadoknaditi sve što je propušteno nakon otkazivanja prethodnog susreta koncem svibnja u Madridu s predsjednikom EU-a Hermanom Van Rompuyjem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Nedavna irska bankarska kriza trebala bi također biti 'na tapeti', pošto su Amerikanci ovih dana otvoreno izražavali zabrinutost zbog njezinih posljedica za međunarodni financijski sustav.

Herman Van Rompuy je rekao da će Obamu pokušati uvjeriti "kako su gospodarski temelji EU-a čvrsti, s prilično velikim rastom, slabom inflacijom, uravnoteženom platnom bilancom i boljim naznakama što se tiče zapošljavanja u 2011."

"Izradili smo potrebne mehanizme radi prevladavanja sadašnjih problema u eurozoni", istaknuo je Rompuy, dok su prije dva dana u Dublinu počeli pregovori s EU-om i MMF-om o sveobuhvatnom planu pomoći bankama.

Druga tema trebali bi biti međunarodni pregovori radi zaključenja ugovora o klimi, prije skorašnje konferencije u Cancunu. Europljani se sa strepnjom pitaju hoće li se Obama uspjeti dogovoriti o pravno obvezujućem dokumentu nakon pobjede republikanaca na parlamentarnim izborima na sredini njegova mandata. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 21:46:42
http://metro-portal.hr/izradili-smo-mehanizme-koji-ce-rijesiti-probleme-eurozone/51511/