Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2011. 11:04:48
MUZEJ GRADA ZAGREBA

Izložba: Uspomene na Zagreb

Muzej grada Zagreba otvara svoja vrata kako bismo svi pogledali zbirku najranijih fotografija našeg glavnog grada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (stareslike.com)

Fotografije grada Zagreba od 1864.-1895. dio su najvrjednije ostavštine koju čuva Muzej grada Zagreba. Izložba se otvara večeras u prostorijama Muzeja pod nazivom:"Uspomene na Zagreb: fotografije iz fotografskih albuma XIX. stoljeća iz fundusa Muzeja grada Zagreba".

Fotografski albumi XIX. stoljeća jedan su od najvrednijih segmenata Zbirke fotografija, razglednica i fotografskog pribora Muzeja grada Zagreba. Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu i visokoj kvaliteti snimljenih fotografija, ujedno su i vrijedan dokument o povijesti grada, piše Hina

Od najstarijeg albuma, s fotografijama Ludwiga Schwoisera, do najmlađeg čije autorstvo potpisuje Ivan Standl, albumi pokazuju povijesne građevine, urbanistički razvoj uslijed dviju regulatornih osnova iz 1865. i 1887. godine, posljedice velikog potresa, novosagrađene objekte, gospodarsku djelatnost, ali i život na gradskim trgovima i time pružaju širu sliku o razvoju grada i njegovim mijenama.

Na izložbi je pokazana i prva fotomonografija Hrvatske, u kojoj su dvije fotografije posvećene Zagrebu, a čiji je autor Ivan Standl, jedan od najaktivnijih zagrebačkih fotografa druge polovine XIX. stoljeća, što dokazuje i njegovo autorstvo u pet od ukupno devet izloženih albuma. Fotografije su popraćene tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Autorica koncepcije izložbe je Iva Prosoli, likovno oblikovanje potpisuje Tajana Zver, a autor presnimki albuma je Miljenko Gregl.

31.05.2011. 11:04:48
http://metro-portal.hr/izlozba-uspomene-na-zagreb/59500/