Metro-portal.hr

objavljeno 17.10.2020. 11:01:00
IZLOŽBE

Izložba Mare Bratoš 'Iza Grada' u Galeriji Kranjčar

Nakon otvorenja izložbe u Dubrovniku, fotografkinja Mara Bratoš predstavlja izložbu fotografija 'Iza Grada' u Galeriji Kranjčar. Izložba se održava od 22. listopada do 26. listopada 2020.

Mara Bratoš
Mara Bratoš (Arhiva)

Ciklus fotografija Mare Bratoš naslovljen 'Iza Grada', nastao je prošlog ljeta u kamenolomu Dubac, nedaleko od Dubrovnika.

Riječ je o jednom od rjeđih Marinih tematskih ekskursa, odnosno o motivima koji odstupaju od onih po kojima identificiramo ovu autoricu - od prizora lica i tijela, bilo nje same ili drugih osoba,  prijatelja, znanaca...

Gledajući ove fotografije sjećamo se još jednog njezinog tematskog odstupanja, serije 'Lučki gradovi', nastale i izlagane prije desetak godina. No ni u toj deklinaciji od uobičajene motivske linije i njezinih bogatih varijacija, Mara ipak ostaje pri temi i ideji temeljenoj na osobnom, odnosno autobiografskom ishodištu.

Istina, manje je to bilo čitljivo na površini prizora-slike, no konačnoj njezinoj uvjerljivosti svakako je doprinosio podtekst razloga izbora motiva, činjenica djetinje vezanosti za more i plovidbu, kako neposredno, kao djeteta s mora, tako i specifično, preko članova obitelji od kojih su mnogi, i s majčine i očeve strane, bili pomorci. (...)

17.10.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/izlozba-mare-bratos-iza-grada-u-galeriji-kranjcar/128100/