Metro-portal.hr

objavljeno 08.07.2018. 12:02:00
MSU

Izložba: "Kradljivci vremena - reloaded"

S onu stranu avangardi i njezine utopijske projekcije u budućnost ili modernizma koji je vjerovao u retoriku napretka, radovi predstavljeni na izložbi zrcale različita vremena

MSU ima sjajnu izložbu
MSU ima sjajnu izložbu (MSU)

U „Vremenskim banditima", filmu Terryja Giliama iz 1981, šest okretnih i oportunih patuljaka putuju kroz vrijeme koristeći vremensku matricu kao lokalni supermarket u kojem je moguće kupiti ili oteti budućnost te je potom prodati za drugačiju sadašnjost. Vrijeme, prema Giliamovu filmskom sižeu, dakako postoji, ali se njegovu potku može koristiti na brojne nelinearne načine.

Zahvaljujući Gilliamovu filmu i promišljanju zbirki Muzeja suvremene umjetnosti i splitske Galerije umjetnina, kustosice tih institucija osmislile su dvogodišnji projekt „Kradljivci vremena". Umjetnici predstavljeni kroz izložbe (prva je održana 2016. u GALUM-u) također odbacuju koncept vremena kao zadane linearne strukture koja uvijek hrli naprijed. Vrijeme predstavljenih umjetničkih djela kreće se naprijed-natrag, stoji, zastajkuje ili ga jednostavno nema.

S onu stranu avangardi i njezine utopijske projekcije u budućnost ili modernizma koji je vjerovao u retoriku napretka, radovi predstavljeni na izložbi zrcale različita vremena, pokazujući kako je su-vremena umjetnost neprekinuti razgovor između budućnosti, prošlosti i sadašnjeg trenutka. Uostalom, pišući obitelji umrlog prijatelja tek mjesec dana prije vlastite smrti, Albert Einstein je zabilježio da, za one koji vjeruju u fiziku, razlika između, prošlosti sadašnjosti i budućnosti nije ništa drugo nego tvrdoglavo uporna iluzija. Iluzija, dodaju kustosice izložbe Jasminka Babić i Leila Topić, koja postaje opipljiva upravo zahvaljujući umjetnosti. 

Skupna izložba "Kradljivci vremena - reloaded" okuplja hrvatske i međunarodne umjetnike medijski i generacijski različitih izričaja, te poziva na drugačiji doživljaj i osjećanje pojma vremena. Kroz raznovrsne radove može se pratiti svojevrsna evolucija, promjene poimanja ali i različite percepcije vremena. Izbor izloženih radova kontekstualizira zbirke Galerije umjetnina u Splitu i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, s radovima pozvanih autora. Izložba je nastavak projekta "Kradljivci vremena" održanog 2016. splitskoj Galeriji umjetnina.

Irena Boćkai i Roko Nakić, polaznici Programa za izvedbene umjetnosti (PAP) MSU-a u klasi Vilima Matule, izvest će kratke performanse na otvorenju izložbe.

Umjetnici na izložbi: Christian Boltanski, Rino Efendić, Lawrence English, Željko Kipke, Ivan Kožarić, Siniša Labrović, Toni Meštrović, Neli Ružić, Mladen Stilinović, Dario Šolman, Marino Tartaglia, Ulay, Gorki Žuvela

Kustosice: Jasminka Babić, Leila Topić

Izložba je otvorena do 18. 9. 2018.

08.07.2018. 12:02:00
http://metro-portal.hr/izlozba-kradljivci-vremena-reloaded/113132/