Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2020. 16:02:00
IZLOŽBE

Izložba Ines Krasić 'Ekspedicija'

Radovi balansiraju između jake slikovnosti i prostornih dijagrama kao npr. između posebno oblikovanih glomazih billboarda s prizorima online-pejzaža i skromne kamp-kućice

Ekspedicija
Ekspedicija (Arhiva)

Izložba Ines Krasić 'Ekspedicija' održava se u MSU galeriji od 12. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021. 

Ines Krasić multimedijalna je umjetnica prisutna na likovnoj sceni više od dva desetljeća, a samostalnom izložbom u MSU galeriji predstavlja se projektom pod nazivom Ekspedicija. Riječ je o eksperimentalnom, interdisciplinarnom umjetničkom projektu kojim umjetnica nastavlja svoje dosadašnje propitivanje odnosa privatnog i javnog, virtualnog i fizičkog, te nastavlja istraživanje utjecaja masovnih medija i potrošačke kulture na formiranje javnog i privatnog identiteta. Kroz procesualni umjetnički pristup, Ines Krasić kreira nove doživljaje, te stvara nove prostore za istraživanje i povezivanje umjetnika i publike. Takvim pristupom umjetnica potiče publiku na nova istraživanja i ponovno otkrivanje (ne)uobičajenih pejzaža svakodnevnice. Njene metode „aktivacije simboličkih poredaka"(Goodman) temelje se na naoko jednostavnim procesima združivanja suprotnosti, na aproprijacijama i selekciji/izdvajanjima ikoničkih i predmetnih motiva od interesa (raznih provinijencija) u specifične značenjske sklopove. Dovodeći sve elemente u objedinjujuće relacije kojima se efikasno redefiniraju „transformacije običnoga"(Danto), Ekspedicija postaje konglomerat začudne slojevitosti.

Radovi balansiraju između jake slikovnosti i prostornih dijagrama kao npr. između posebno oblikovanih glomazih billboarda s prizorima online-pejzaža i skromne kamp-kućice koja predstavlja instituciju - galeriju Sondas - izdvojenom ¨izložbom u izložbi¨ s nazivom How to built a Pretty Life?.

Inverzija eksterijernih u interijerne situacije, prirodnih u artificijelne (urbane arhitektonske/kulturalne) pejzaže, te osobnih u javne i javnih u osobne sadržaje u stalnom je pomicanju raznih medijskih/tehničkih i formalnih akcenata, u tenziji usmjeravanja pažnje i nestabilnoj ravnoteži između otkrivanja i prepoznavanja što je uostalom primjereno jednom istraživalačkom putovanju kakvo je ekspedicija.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana.

21.12.2020. 16:02:00
http://metro-portal.hr/izlozba-ines-krasic-ekspedicija/129355/