Metro-portal.hr

objavljeno 19.09.2008. 10:00:09
DIZAJNERI

Izložba hrvatskog dizajna

Hrvatski dizajneri predstavit će se 6. listopada u okviru sajma Ambienta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević, CROPIX)

Bijenalna izložba hrvatskog dizajna otvorit će se 6. listopada u Paviljonu 19 Zagrebačkog velesajama, čiji je sajam "Ambienta" partner izložbe, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD).

Hrvatska dizajnerska produkcija iz prethodne dvije godine predstavit će se kroz kategorije vizualnih komunikacija (196 radova), industrijskog/produkt dizajna (57 radova), te u kategoriji "koncept" (24 rada). Peto izdanje te izložbe donosi i novu kategoriju modnog i odjevnog dizajna (šest radova).

Lana Cavar, članica selekcijske komisije za vizualne komunikacije, rekla je kako ta selekcija, s obzirom na dobre produkcijske uvjete, dominira izložbom i nimalo ne zaostaje za svjetskim dizajnom.

Ocijenila je da na izložbi nedostaje radova koji sustavno promišljaju identitet Hrvatske kao turističke destinacije, nema kvalitetno prelomljenih udžbenika, a obilježavanje ulica i prometnica još nije prepoznato kao zadatak dizajna. Cavar to smatra posljedicom loših odluka državne i lokalne kulturne politike, naspram komercijalnih naručitelja koji samo žele prodati svoj proizvod.

Segment industrijskog/produkt dizajna ove je godine zastupljeniji, a najviše je primjera namještaja od domaćeg masivnog drva i male brodogradnje, grane koja doživljava svoj uzlet. Kategorijom koncept obuhvaćeni su različiti samoinicirani, neizvedeni i konceptualni dizajnerski radovi te rješenja izvan stroge kategorizacije.

Po riječima Ire Payer, predjednice HDD-a, ta izložba nije tek odabir koji robuje određenoj temi ili simulira neki trend, nego daje što je moguće potpuniji, kritički utemeljen pregled najkvalitetnije recentne dizajnerske produkcije.

Uz novu, Veliku nagradu HDD-a, međunarodni Ocjenjivački dodijelit će još tri glavne nagrade te priznanja, a dobitnici će biti proglašeni na otvorenju izložbe. Izložba će se zatvoriti 23. listopada. (metro-portal/hina)

19.09.2008. 10:00:09
http://metro-portal.hr/izlozba-hrvatskog-dizajna/11823/