Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2019. 10:30:00
IZLOŽBE

Izložba fotografkinje Darije Jelinčić "Escapes" u Galeriji PM

Projekt Escapes je istraživanje o ljudskom iskustvu, o stanju svijesti za vrijeme trenutaka mira, ali i fizički aspekt istog

Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti
Zanimljiva izložba koju ne bi trebali propustiti (Arhiva)

Samostalna izložba fotografkinje Darije Jelinčić "Escapes", na kojoj će se autorica predstaviti serijom fotografija nastalih za vrijeme njezinih putovanja, otvara se u srijedu, 4. rujna u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Po riječima Silvije Potočki, projekt Escapes je istraživanje o ljudskom iskustvu, o stanju svijesti za vrijeme trenutaka mira, ali i fizički aspekt istog - kao na fotografiji vrtuljka, traganje za nečim što smo putem izgubili, za našim korijenima, povezanošću s prirodom i jedni s drugima.

U predgovoru izložbe podsjeća kako njezin projekt započinje potragom za mirom kada umjetnica želi pobjeći od stresnog života u Pragu uplaćujući last-minute putovanje za Lesbos u Grčkoj.

"Nakon odlaska s otoka, Darija počinje istraživati načine kojima ljudi traže rješenja za probleme koje umjetni urbani prostori stvaraju. Istražuje ih u Pragu, gdje živi, ali također za vrijeme svojih putovanja: u Grčkoj, Nizozemskoj, USA, Hrvatskoj, Vietnamu, Tajlandu i Kambodži", napomenula je.

Potočki ističe kako autorica komponira svoje fotografije pažljivo, obično smještajući subjekt u centar, hvatajući njihov odnos s okruženjem. Ispituje ih kroz njihovo iskustvo prostora.

Darija Jelinčić diplomirala je Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a za vrijeme studija upisuje fotografiju kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu i ta dva područja spaja u svom izričaju. Projekti na kojima radi uglavnom su usmjereni na ljude i njihov odnos prema zajednici, izraženi konceptima prostora i vremena, propituje psihu, percepciju, tehnologiju, očekivanja, folklor, praznovjerje, spokoj.

Izlagala je u Barceloni, Londonu, Kelnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu. Njezin rad uvršten je u dvije fotografske knjige WPGA te zastupan od umjetničke galerije Fouladi Project u San Franciscu, te se nalazi u muzejskim i privatnim kolekcijama u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izložba će biti otvorena do 22. rujna.

31.08.2019. 10:30:00
http://metro-portal.hr/izlozba-fotografkinje-darije-jelincic-escapes-u-galeriji-pm/120387/