Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2019. 10:29:00
IZLOŽBE

Izložba '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar' u Domu HDLU

Performans se temelji na memoriji sjećanja umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse

Vlasta Delimar
Vlasta Delimar (Arhiva)

Izložba '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar', kojom se obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja te istaknute hrvatske performerice, otvara se 9. siječnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Time se Delimar vraća na mjesto svoje prve samostalne izložbe, održane 1981. godine, a riječ je o drugoj u nizu izložbi koja će biti predstavljena u Domu HDLU, a dio je opsežno zamišljenog predstavljanja čija provedba je planirana u gradovima bivše Jugoslavije tijekom 2020. godine, najavljeno je iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Otvorenju zagrebačke izložbe prethodit će umjetničin performans "Ah moji umjetnici, moji ljubavnici" u Galeriji Bačva. Izvest će ga u suradnji s Milanom Božićem i opernim pjevačem Nevenom Palečekom Papagenom koji će uglazbiti tekstove uz atmosferu koju stvara odjek muškog baritona, u specifičnoj akustici te galerije.

Performans se temelji na memoriji sjećanja umjetnice na neke umjetnike s kojima je kroz zajedničke razgovore, druženja i iskustva stvarala vlastite performanse, dok izložba u Galeriju PM donosi četrdeset crno bijelih fotografija radova koje čine prostornu instalaciju i fingiraju filmsku traku za analogne fotoaparate.

"Odluka da fotografije budu izrađene crno / bijelo proizlazi iz romantične činjenice da je umjetnica svoje djelovanje počela uz crno bijelu fotografiju i one kao takve imaju posebno energetsko značenje", napominje se u  najavi.

Fotografije smještene na crnu traku bit će postavljene duž cijelog zida, ostavljajući samo prazan prostor ulaska i izlaska iz galerije koji ne omogućavaju zatvaranje kruga već ostavljaju simboličan prostor za buduća umjetnička istraživanja.

Vlasta Delimar se od prvog samostalnog performansa 1980. u Galeriji SC profilirala kao jedna od glavnih na sceni performansa. Već je svojim prvim nastupom  "Pokušaj poistovjećenja" (1979.) , održanom sa Željkom Jermanom u zagrebačkoj Galeriji Podroom, započela propitivanje tijela, intimnosti, društvenog okruženja i ljudskih odnosa kroz provokativne i snažne performanse.

Vlasta Delimar (1956., Zagreb) jedna je od ključnih figura koje su definirale suvremeni performans kroz prizmu vlastitog tijela kao medija i sadržaja, ženskog, golog tijela koje i u današnjem društvu još uvijek ne prestaje biti točkom kontroverze, podsjeća se u najavi.

"Istražujući u svom radu feminitet, muško-ženske odnose i stadije životnog ciklusa - od mladosti i žudnje preko partnerstva i majčinstva sve do starenja - u javni prostor iznosi autobiografske narative koji propituju razgraničenja javnog i privatnog i normative politika identiteta. najznačajnija je hrvatska performerica, beskompromisna u kritikama ideologija kojima se bavi u svojoj umjetničkoj karijeri započetoj ranih 70-ih", dodaje se.

Nagradu Sedam sekretara SKOJA dobila je 1986., a od 2005. do 2015. je vodila umjetničku organizaciju "Moja zemlja, Štaglinec" i performans festivala koji se održavao u Štaglincu kraj Koprivnice.

Imala je niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu među kojima su i retrospektive "To sam ja" (2014., MSU Zagreb), "Zrela ženska" (2014., MSU Ljubljana), "Put  Your Faith in Women" (2016., Galerie Michaela Stock, Beč), "...woman is a woman is a woman..." (2017.Galerie Michaela Stock, Beč).

Izložba u Domu HDLU bit će otvorena do 2. veljače.

25.12.2019. 10:29:00
http://metro-portal.hr/izlozba-40-godina-art-ljubavi-vlaste-delimar-u-domu-hdlu/122725/