Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2013. 15:57:00
KULTURA PROMJENE

Izlog suvremenog zvuka u Studentskom centru

Izlog suvremenog zvuka je festival u čijem je fokusu suvremena glazba odnosno suvremeni zvuk, shvaćajući suvremeno u širem smislu te riječi

Novi projekt Muzičkog salona
Novi projekt Muzičkog salona (Kultura promjene)

Muzički salon Kulture promjene je pokrenuo novi projekt - četverodnevno glazbeno događanje Izlog suvremenog zvuka koje će se održati od 24. do 27. travnja u prostorima Studentskog centraGaleriji SC, MM centru i Teatru &TD.

Izlog suvremenog zvuka je festival u čijem je fokusu suvremena glazba odnosno suvremeni zvuk, shvaćajući suvremeno u širem smislu te riječi, a slijedeći time i samu koncepciju Muzičkog salona kakvu su je zamislili pjesnik i teoretičar književnosti Ante Stamać (utemeljitelj Muzičkog salona) i akademik Nikša Gligo (dugogodišnji umjetnički voditelj).

Izlog suvremenog zvuka nije ograničen žanrovski, nije definiran stilom, niti je usmjeren promicanju određene poetike, što međutim nikako ne znači da nema vrlo jasne programske smjernice i zadane ciljeve. Novi glazbeni festival Muzičkog salona promiče i predstavlja glazbena istraživanja, razvoj tehnologije i kreiranje novih DIY instrumenata i softwarea, otvoren je mladima i otvara prostor za eksperimente, a glazbenike i skladatelje ne dijeli na akademski obrazovane i one koji su obrazovani izvaninstitucionalno, već upravo među njima potiče dijalog, međusobnu suradnju te razmjenu znanja i ideja.

Upravo otvorenost koncepcije omogućava da se festivalski program mijenja i kreira prateći suvremenu glazbenu produkciju i pomičući svoj fokus ovisno o novim tendencijama. Program Izloga suvremenog zvuka obuhvaća nastupe tzv. nekonvencionalnih ansambala odnosno bendova, inter- i multimedijalne projekte, ali i teoretski dio kao vrlo važan programski segment: panel diskusije, predstavljanja i razgovore s autorima.

Program 1. Izloga suvremenog zvuka među ostalim uključuje izložbu grafičkih kolorističkih partitura D. B. Indoša, izvedbu video partiture Azot After Wain, luminoakustički field recording projekt Route 666 umjetničkog dvojca Lightune.G, skladbe Cowella, Messiaena i Parta u izvedbi pijanistice Sanje Vrsalović, udaraljkaški recital Kaje Farszky s djelima Rzewskog, Sueyoshija, Smitha, Xenakisa i Globokara, zatim koncert iznimnog improvizatora i osnivača skupine AMM - perkusionista Eddieja Prévosta s violonisticom Jennifer Allum i pijanisticom Marjolaine Charbin, predstavljanje austrijskog GOD Records labela za novu i eksperimentalnu glazbu uz nastupe glazbenika koji su objavljivali za tu etiketu, solistički nastup Alfonsa Santimonea (klavir i elektronika).

Ulaz na sva događanja Izloga suvremenog zvuka je besplatan.

17.04.2013. 15:57:00
http://metro-portal.hr/izlog-suvremenog-zvuka-u-studentskom-centru/77625/