Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2010. 16:15:52
KAKO STE PROZIRNI

Izjave tjedna - 20. do 27. kolovoza

Dvije sage bile su osobito popularne - prepucavanje oko rebalansa proračuna i skretanje priče s povezanosti braće Mamić s namještanjem utakmica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)

Prepucavanja oko rebalansa proračuna i odgovornosti za namještanje utakmica u stilu „Drž'te lopova'' obilježili su ovaj tjedan. Oporba je na sva usta kritizirala vladin prijedlog rebalansa proračuna, dok je nešto umjereniji bio predsjednik države Ivo Josipović. Istodobno su vlasnici Dinama, braća Zdravko i Zoran Mamić, pokušali skrenuti priču o sebi i namještanju utakmica na druge pipke nogometne hobotnice.

Premijerka Jadranka Kosor na početku izvanredne sjednice Sabora odlučno je izjavila da Hrvatska nije Grčka i da Hrvatskoj, dame i gospodo, nikako i ni u kojem slučaju ne prijeti bankrot, kako tvrdi oporba.

Šef oporbe Zoran Milanović podsjetio je da je premijerka cijelo vrijeme govorila o potrebnim rezovima i reformama ali da nije učinila ništa. Zaključio je da njezin plan gospodarskog oporavka nije usklađen s proračunom te da Hrvatska uskoro više neće moći otplaćivati dugove ako vlada nastavi svoju politiku. Hrvatsku je prikladno usporedio sa svjetionikom s ugašenim svjetlima.

Ivo Josipović u svom je stilu pomirljivo govorio o vladinom prijedlogu rebalansa. Ipak je ocijenio da je koalicijska vlada zbog partikularnih stranačkih interesa zaboravila na javni interes.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je otišao i korak dalje te ustvrdio da premijerka Kosor više ne kontrolira vladu, nego to čine središnjice HDZ-a i HSS-a. Niti jedini zastupnik HSP-a, Daniel Srb nije štedio vladu glede rebalansa. Sindikalni vođa Vilim Ribić je bio zadovoljan. Kako i ne bi bio kad vlada nije smanjila plaće i mirovine, a samo je tražio da još oporezuje i banke.

Nogometni sudac Bruno Marić je još jednom opovrgnuo svoju upletenost u navodno namještanje prošlogodišnje završne utakmice Kupa između Dinama i Hajduka, iako se na novinarskoj konferenciji on i njegov odvjetnik Vladimir Gredelj nisu baš mogli složiti oko toga je li Marić osumnjičenik ili svjedok. „Apsolutno mi je savjest čista", ponavljao je Marić, s kojim je istražitelj UEFA-e Robin Bokšić obavio razgovor u Zagrebu.

Vodu na Marićev mlin pustio je i poduzetnik iz Crikvenice Robert Palić, koji je govorio o povezanosti Robina Bokšića s kladioničarskom mafijom. Palić je svoju "pressicu" napravio u prostorijama NK Dinama. Valjda na to ima pravo, kao dugogodišnji navijač kluba i bivši vlasnik kladionice... (Infopunkt/metro-portal)

27.08.2010. 16:15:52
http://metro-portal.hr/izjave-tjedna-20-do-27-kolovoza/46865/