Metro-portal.hr

objavljeno 21.12.2010. 08:30:53
POJAČANI PRITISAK

Izgledna ratifikacija Novog START-a

Zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Mike Mullen je pozvao Senat da ratificira novi Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom, tzv. Novi START

Bijela kuća već danima govori da ima dovoljno glasova za ratifikaciju
Bijela kuća već danima govori da ima dovoljno glasova za ratifikaciju (Getty Images)

Mullenovo pismo predstavlja prijekor republikancima koji su tražili da se raprava o sporazumu odgodi za iduću godinu, i da se sporazumu dodaju amandmani koji bi omogućili više inspekcija i veći broj strateških bombardera i interkontinentalnih projektila.

"Što se prije ratificira to bolje", napisao je Mullen u ponedjeljak, ističući da je Novi START "ključan za nacionalnu sigurnost SAD". Također je naglasio da je bio osobno uključen u pregovore s Rusima, te da su "vojne perspektive temeljito razmotrene". Pismo admirala Mullena, pojačat će pritisak na kolebljive republikanske senatore stavljajući ih u nezgodan položaj da odbijaju savjet vojske u pitanju nacionalne sigurnosti ako glasuju negativno, ocjenjuju u izviješćima američki mediji.

Mullenovo pismo dio je intenzivnih napora obiju strana da se pridobije dovoljno senatora za dvotrećinsku većinu od 67 glasova, koliko je potrebno za ratifikaciju. Većinski demokrati u Senatu imaju 58 mjesta, a sedam republikanskih senatora već je javno podržalo sporazum, pa administraciju dijele samo dva glasa do pobjede. Glasovanje o ratifikaciji moglo bi se održati već u utorak.

Bijela kuća već danima govori da ima dovoljno glasova za ratifikaciju, no predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak ponovo pozvao Senat da podrži Novi START, zbog čije je ratifikacije odgodio odlazak na Havaje za Božićne blagdane.

Novi START za 30 posto smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na obje strane, na po 1550 komada, te na po 800 na svakoj strani, smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera. Sporazum ponovo uspostavlja sustav u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I.

Na ratifikaciju Novog START-a pozvali su mnogi utjecajni republikanci, kao što je bivši predsjednik George H.W. Bush, te bivši državni tajnici Henry Kissinger i James Baker. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je pozvao američki Senat da ratificira sporazum, upozorivši da bi svaka promjena u tekstu dovela do otvaranja novih pregovora. (hina/metro-portal)

21.12.2010. 08:30:53
http://metro-portal.hr/izgledna-ratifikacija-novog-start-a/52994/