Metro-portal.hr

objavljeno 12.09.2018. 16:02:00
ZAŠTO?

Izglasan prijedlog direktive o autorskim pravima na internetu

Nije riječ o konačnom prihvaćanju zakonodavnog prijedloga, nego tek utvrđivanje pozicije Europskog parlamenta

Kome ide lova?
Kome ide lova? (Arhiva)

Zastupnici Europskog parlamenta glasovali su danas o autorskim pravima na internetu, prijedlogu direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu koja je u posljednje vrijeme izazvala brojne polemike širom Europe.

Izglasan je tako prijedlog direktive, koja bi po tvrdnjama Komisije, Uniju trebao uvesti u 21. stoljeće i osigurati da autori glazbe, filmova i vijesti budu pravedno plaćeni za svoj rad

Prijedlog je pokrenuo jedan od najžešćih lobističkih ratova u povijesti Bruxellesa u kojem snage odmjeravaju na jednoj strani medijske kuće i Paul McCartney, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta. Direktivu je podržala i hrvatska Vlada.

Nije riječ o konačnom prihvaćanju zakonodavnog prijedloga, nego tek utvrđivanje pozicije Europskog parlamenta, na temelju koje se mogu otvoriti pregovori o konačnom tekstu zakona sa drugim suzakonodavcem, Vijećem EU-a, to jest s državama članicama. 

No, što će na kraju biti odlučit će, kao i uvijek, snaga lobiranja - vidjet ćemo tko će uložiti više novaca u zakon, internetski giganti ili medijske kuće...

12.09.2018. 16:02:00
http://metro-portal.hr/izglasan-prijedlog-direktive-o-autorskim-pravima-na-internetu/114305/