Metro-portal.hr

objavljeno 29.06.2011. 20:21:00
KRŠĆANI

Izdan pravilnik za širenje vjere

Pravilnik poziva kršćane da izgrade odnos poštovanja i povjerenja sa svim religijama

Vjera
Vjera (Wikipedia)

Koalicija velikih kršćanskih crkva, a priključio se i Vatikan, u utorak je izdala knjigu s pravilima za širenje vjere kojom želi smanjiti neprijateljski odnos koji islam i druge religije imaju kad kršćani žele preobratiti njihove sljedbenike, piše Hina.

Pravilnik od pet stranica o kojem se pregovara od 2005. predstavili su na konferenciji za novinare u Ženevi Svjetski savez crkava (WCC), jedan visoki rimokatolički svećenik i Svjetska evangelička alijansa (WEA).

Pravilnik poziva kršćane koji žele "širiti radosnu vijest kraljevstva Božjega", misionarskim radom ili javnim svjedočenjem vjere, da "izgrade odnos poštovanja i povjerenja sa svim religijama", te da prilagode pristup lokalnim uvjetima.

U priručniku se ponavlja njihovo pravo na prozelitstvo, na širenje vjere i traženje preobraćenika.

No poziva ih se i da odustanu od "neprikladnih metoda (širenja vjere) prijevarom i prisilom" jer takvo je ponašanje "izdaja Evanđelja i nanosi zlo drugomu".

Novi pravilnik nazvan je "Svjedok kršćanstva u multireligijskome svijetu: preporuke za ponašanje", a izdan je u vrijeme kad jača napetost između malih lokalnih kršćanskih zajednica i većina iz drugih religija u mnogim zemljama, osobito u muslimanskome svijetu, piše Reuters.

29.06.2011. 20:21:00
http://metro-portal.hr/izdan-pravilnik-za-sirenje-vjere/60750/