Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2017. 16:45:20
KAOS?!

Izbori u Velikoj Britaniji u sjeni terorizma

Velika Britanija spremna je, koliko god je to moguće u ovim uvjetima nakon terorističkih napada, za današnje izvanredne parlamentarne izbore

Može li Theresa May - izgubiti izbore?
Može li Theresa May - izgubiti izbore? (Arhiva)

Birališta u Velikoj Britaniji otvorena su jutros za prijevremene parlamentarne izbore koje je premijerka Theresa May predstavila kao referendum o svojim planovima za Brexit, ali na njih bi mogli utjecati i drugi elementi koji su iskrsnuli za vrijeme intenzivne predizborne kampanje.

Velika Britanija spremna je, koliko god je to moguće u ovim uvjetima nakon terorističkih napada, za današnje izvanredne parlamentarne izbore. Gotovo nitko nije mogao očekivati da će biti toliko neizvjesni. Naime, još nedavno premijerka Theresa May najavljivala je gotovo sigurnu pobjedu, dok danas neki od analitičara spominju čak i mogućnost poraza njezine Konzervativne stranke.

Britanija je podijeljena - jednim uhom osluškuju se predizborna obećanja, drugim prati odakle prijeti opasnost od terorista. A upravo su teroristički napadi potpuno promijenili kampanju premijerke May. Očekivala je da će izbori biti svojevrstan referendum na kojem će se potvrditi politika konzervativaca, no sve se pretvorilo u kampanju u čijem je središtu terorizam i borba protiv njega. Pa ne začuđuju posljednji potezi premijerke, koja mijenja zakone o poštovanju ljudskih prava. 

Pod tim podrazumijevam dulje zatvorske kazne osuđenima za terorizam, lakšu deportaciju osumnjičenih za terorizam te ograničavanje njihove slobode  kretanja kada imamo dovoljno dokaza da znače prijetnju, a nedovoljno za pokretanje sudskog postupka, rekla je May.

Laburisti u šoku

Znaju oni da Britanci ne vole takve zakone pa vladajuće odmah nazivaju grobarima demokracije na koju su Otočani oduvijek ponosni. Na nama je, dakle, ostalo da branimo slobodu, demokraciju i ljudska prava. Pa mi smo potpisnici Europske konvencije o ljudskim pravima, ne možemo je tek tako gaziti! Protiv onih koji nam uništavaju demokraciju ne borimo se tako da smanjujemo svoje demokratske vrijednosti, izjavio je Jeremy Corbyn, čelnik Laburističke stranke.

Večer uoči izbora aktualna vlast tvrdi kako Laburisti nisu sposobni ni sebe organizirati, a kamoli voditi državu. Oporba konkretnija - kažu - premijerka je kriva za posljedice terorističkih napada jer je smanjila proračun policiji i potpisala otkaze tisućama policajaca.

Očekuje se da će izlaznost biti mala jer birači su zasićeni, drugi put u dvije godine izlaze na parlamentarne izbore, a u međuvremenu su održani i lokalni te referendum o Brexitu.

Britanci u jednom krugu biraju 650 zastupnika iz isto toliko izbornih jedinica. Osoba s najviše osvojenih glasova ulazi u parlament. U dosadašnjem sazivu konzervativci su imali 330 zastupnika, laburisti 232, škotski nacionalisti 56, liberali osam. Još 24 mandata pripala su manjim strankama. Birališta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 22 sata.

08.06.2017. 16:45:20
http://metro-portal.hr/izbori-u-velikoj-britaniji-u-sjeni-terorizma/105442/