Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2012. 16:35:00
PREDVIĐANJA

Izbori u Srbiji bit će krajnje neizvjesni

Prema najnovijim anketama, Tadićeva koalicija ima neznatnu prednost i na parlamentarnim, ali i na predsjedničkim izborima

Fotografija vijesti

Najnovije istraživanje javnog mnijenja u Srbiji pokazuje kako je donedavni predsjednik i kandidat koalicije okupljene oko Demokratske stranke u blagom vodstvu pred protukandidatom Tomislavom Nikolićem iz Srpske napredne stranke, prenosi Hina.

Rezultati istraživanja, koje je za potrebe tog dnevnika metodom telefonske ankete na uzorku od 1.200 ispitanika od 26. do 29. travnja provela srbijanska agencija Plum Mark, pokazuju da bi od 100 ispitanika tjedan dana uoči izbora za Tadića glasovalo njih 14, a za Nikolića njih 13.

Čak 47 ispitanih još nema odgovor, a za preostalih deset predsjedničkih kandidata izjasnilo se ukupno 26 ispitanika, što znači da bi za Tadića i Nikolića glasovao broj birača gotovo jednak broju birača koji bi glasovali za preostalih deset kandidata.

Ako se potpora predsjedničkim kandidatima računa isključivo na osnovu onih koji su se u istraživanju izjasnili za koga bi glasovali, zaključak je da Tadić ima 25, a Nikolić 24 posto potpore među biračima, navodi list.

Izbori za predsjednika Srbije održat će se u nedjelju 6. svibnja, istodobno s parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Predizborna kampanja završava u četvrtak u ponoć, kada počinje izborna šutnja, a u drugome krugu očekuje se da će birači odlučivati između Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Po važećem srbijanskom ustavu, usvojenom krajem listopada 2006., predsjednik može biti uzastopno biran na dva petogodišnja mandata, a ovo bi bio treći put da Tadić i Nikolić suočavaju u drugom krugu izbora za srbijanskog predsjednika.

03.05.2012. 16:35:00
http://metro-portal.hr/izbori-u-srbiji-bit-ce-krajnje-neizvjesni/70630/