Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 16:23:00
IDE SE NA TREĆI POKUŠAJ

Izbor za ravnatelja HRT-a prekinut zbog nedostatka kvoruma

Nastavak sjednice bit će održan u ponedjeljak kad bi članovi Programskog vijeća trebali saslušati preostalih 12 od ukupno 18 kandidata

(Dragan Matić/CROPIX)
Sjednica Programskog vijeća HRT-a na kojoj su kandidati za glavnog ravnatelja javne radiotelevizije trebali predstaviti svoje programe prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, nakon što su vijećnici saslušali polovicu od 12 za danas predviđenih kandidata.

Nastavak sjednice bit će održan u ponedjeljak kad bi članovi Programskog vijeća trebali saslušati preostalih 12 od ukupno 18 kandidata koji su ispunili uvjete na javnom natječaju.

Vijeće će istog dana pokušati i izabrati novog ravnatelja. To će biti treći pokušaj jer su prošla dva natječaja propala jer nitko od kandidata nije dobio potrebnu većinu glasova.

Koordinacija sindikata HRT-a jučer je u pismu vijećnicima navela kako želi da pri izboru umjesto subjektivnih želja, upletanja politike i pojedinačnih interesa napokon prevladaju načela argumenata i kompetencija. Vijećnicima su se danas predstavili Branimir Debeljak, Branimir Farkaš, Boris Gregorić, Veljko Jančić, Branimir Ježić i Zoran Kalinić. Debeljak bi smanjio broj savjetnika i osnovao istraživačku redakciju, a dodatne prihode ostvario bi izdavaštvom.

Farkaš od HRT-a želi napraviti "regionalni BBC", pojačati proizvodnju, depolitizirati program, pojačati mrežu dopisnika, pokrenuti regionalni program klasične glazbe i stvoriti pozitivnu atmosferu u društvu. Gregorić bi inzistirao na profesionalnosti, moralnosti, stručnosti i odgovornosti. Jančić je upozorio da na HRT-u još nije napravljen program optimalizacije kadrova, a tvrdi da on zna kako to napraviti. Ježić bi uspostavio odgovarajuću mjeru ozbiljnog i zabavnog programa, pri čemu bi ustrajao na visokim standardima produkcije.

Kalinić smatra da je HRT stup društva ali se, kako je rekao, stječe dojam da samo ljudi s HRT-a mogu upravljati tom kućom. Smatra da za ravnatelja treba izabrati menadžera koji zna upravljati kućom. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 16:23:00
http://metro-portal.hr/izbor-za-ravnatelja-hrt-a-prekinut-zbog-nedostatka-kvoruma/39494/