Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2017. 18:01:00
EH, DA ...

Izbjegnite ovisnost o mobitelu u 5 koraka

Jeste li znali da su provedena istraživanja koja su pokazala da u današnje vrijeme više vremena provodimo komunicirajući s mobitelom, odnosno pametnim telefonom nego s osobom kojom živimo?

Ne dajte se navući
Ne dajte se navući (Arhiva)

Ideja ovog članka nije širenje negativnosti o mobitelima, naprotiv to je jedan odličan gadget u našem životima koji nam olakšava svakodnevicu, koji nam spašava život, koji nam postaje svojevrsna produžena ruka. S jedne strane to je u redu, kad trebamo recimo naručiti klopu, Uber, kad trebamo pročitati novi članak na Gentlemanu, pozvati prvu pomoć i slično.

No vrlo često, pa i prečesto, a ponajviše kod mlađih generacija, mobitel postaje njihov prijatelj. Društvo koje izlazi umjesto da međusobno razgovara oni jedni drugim prenose sadržaje koje konzumiraju na mobitelu bez upućivanja pogleda osobi kojoj se obraćaju. Česti je slučaj da radije buljimo u mobitel nego razgovaramo s osobom pokraj nas. Javlja se ovisnost o mobitelu.

I to doista nije dobro, jer mobitel može vrlo lako postati ovisnost. Izgubljeni smo kad ga zaboravimo. Ako izađemo bez njega, jedino o njemu razmišljamo. Kad ga izgubimo uhvati nas panika, nervoza, ljudi oko nas nisu bitni, bitan je samo mobitel. A to su prvi znakovi ovisnosti.

A s njom se trebamo uhvatiti u koštac na vrijeme.

Prvi korak je priznati da problem postoji

Koji je to problem? Budimo iskreni - ovisnost o mobitelu. Pomalo je ironično, ali postoje aplikacije koje će nam pokazivati koliko vremena dnevno provodimo buljeći u ekran mobitela. Ta brojka će nas iznenaditi. Ta brojka parirat će brojci koliko ovisnik o klađenju provodi u kladionici. Koliko ovisnik o pušenju provodi pušeći. Koliko ovisnik o teškim drogama provodi vremena pronalazeći i nabavljajući drogu te uživajući u njoj. Poslovno ili privatno, ovisnost postoji.

Korak drugi neka bude gašenje notifikacija

Onog trenutka kad čujemo zvukovno upozorenje da je stigla poruka naš mozak automatski usmjerava pažnju na mobitel. Ok, prihvatljivo, međutim te poruke mogu biti, a što znamo, javljanje bilo kakvih aktivnosti na Facebooku, što je apsolutno nebitno, na Twitteru, također nebitno, Snapchatu, Instagramu, Vine-u, svaki dolazak spam poruke, ima toga. Jednom kad pogledamo status na Instagramu, usput odemo do Facebooka, pa bacimo oko na Twitter i na kraju eventualno i e-mail. Prošlo je stvarnih 15 minuta, nama u glavi ni minuta, a naše društvo?

Svih pet koraka pročitajte na portalu Gentleman.hr

17.02.2017. 18:01:00
http://metro-portal.hr/izbjegnite-ovisnost-o-mobitelu-u-5-koraka/103178/