Metro-portal.hr

objavljeno 19.10.2010. 20:31:23
NERIJEŠENA PITANJA

Izbjegli Srbi potpisali peticiju protiv ulaska Hrvatske u EU

Peticiju su potpisali predstavnici nekoliko desetaka udruga okupljenih u Asocijaciju izbjegličkih udruga Srba iz Hrvatske i Koaliciju izbjegličkih udruga u Srbiji

Europska unija
Europska unija (Shutterstock)

Cilj je spriječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju prije nego budu trajno riješena otvorena pitanja izbjeglih Srba, javili su u utorak elektronički mediji u Beogradu. Peticija će, kako javljaju srbijanski mediji, uz pismo o namjerama, u kojem će potanje biti objašnjena sva otvorena pitanja Srba iz Hrvatske, biti upućena veleposlanstvima zemalja EU-a, Europskoj komisiji, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, visokom predstavniku UN-a za izbjeglice, Vijeću Europe i Europskom parlamentu.

Po najavi predsjednika Koalicije izbjegličkih udruga u Srbiji Miodraga Linte, dokumenti će također biti upućeni nadležnim srbijanskim tijelima te vodećim osobama i predstavnicima Srba u Hrvatskoj, od kojih se očekuje potpora i pomoć njihovoj provedbi. Potpisnicima su se pridružili i predstavnici drugih organizacija Srba iz Hrvatske, koji se žale da ne mogu ostvariti imovinska i druga prava u Hrvatskoj.

Od tijela EU-a će zatražiti da u hrvatskim pristupnim pregovorima ne dopuste zatvaranje 23. poglavlja koje se odnosi na ljudska prava, kao ni prijam Hrvatske u EU dok ne riješi imovinska, statusna i druga stečena prava izbjeglih Srba. Peticijom će biti zatraženo rješenje 12 otvorenih pitanja Srba iz Hrvatske.

Među ostalim, traži se povrat pokretnina i nekretnina, obnova imovine uništene u ratu "i terorističkim akcijama", pravična naknada za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja. Potpisnici također traže isplatu zaostalih mirovina i priznanje radnog staža, reviziju presuda za ratne zločine donesenih u odsutnosti okrivljenika te, kako se navodi, "pošteno i ujednačeno procesuiranje ratnih zločina i prestanak etnički motiviranih suđenja".

Među zahtjevima su brz završetak procesa ekshumacije i identifikacije nestalih osoba te isplata devizne i dinarske štednje i novčane naknade za to što izbjeglim Srbima, kako ističu, nije bilo dopušteno sudjelovanje u privatizaciji kao ostalim hrvatskim građanima. (hina/metro-portal)

19.10.2010. 20:31:23
http://metro-portal.hr/izbjegli-srbi-potpisali-peticiju-protiv-ulaska-hrvatske-u-eu/49987/