Metro-portal.hr

objavljeno 29.12.2009. 10:22:18
HRANA KOJA NE HRANI

Izbjegavajte rafinirane namirnice

Hrana koja je pretjerano obrađena izgubila je svoje izvorne hranjive vrijednosti i sastojke pa ju zato trebate izbjegavati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Što je zapravo rafinirana hrana? Sve one namirnice kojima su tijekom obrade oduzeti nutritivni sastojci i vlakna. Bijelo brašno, bijela tjestenina, bijeli šećer samo su neki primjeri.

Jedna najobičnija kriška bijelog kruha može poslužiti kao dobar model za objašnjenje. Proces počinje obradom pšenice koja se melje do najfinijih čestica prašine koja se kasnije tijekom pečenja pretvara u pjenastu, spužvastu masu koju nazivamo kruhom. Takav kruh vrlo brzo se razgradi i nađe u krvnom sustavu, a želudac nimalo ne radi - prema proračunima stručnjaka, jedna kriška bijelog kruha ima isti utjecaj na vašu krv kao jedna obična žličica šećera.

S druge strane, kruh koji se radi od grublje mljevenih ili pak čitavih zrna žitarica, malo je žilaviji, ima deblju koru i ta zrna su vidljiva. Oko takvog kruha želudac mora raditi. Istina, pečen je kao i obični kruh, ali zrna žitarica nisu razbijena u prah i očuvala su veliki dio svoje hranjive vrijednosti.

Takav kruh se dulje probavlja, a time automatski i bolje. Tvari se iz hrane ispuštaju postepeno u krvotok. Isto se odnose na šećere koji se nalaze u takvom kruhu. Postepeno se ispuštaju zbog čega ne dolazi do naglog porasta razine šećera u krvi. Istovremeno je to razlog i zbog kojeg se u tijelu stvara manje inzulina pa se nećemo osjećati gladnima niti će nam se tražiti slatke i štetne namirnice.

Dakle, izbjegavajte sljedeće:

  • Bijeli kruh
  • Krekeri
  • Kolačići (i sve ono što se radi na temelju bijelog brašna)
  • Instant zobena kaša
  • Kolači od riže
  • Bijela tjestenina
  • Bijela riža
29.12.2009. 10:22:18
http://metro-portal.hr/izbjegavajte-rafinirane-namirnice/29552/