Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2012. 21:34:03
BLAMAŽA ZA SVETU STOLICU

Iz Vatikana procurili novi povjerljivi dokumenti

Najvažniji dokumenti odnose se na susret Benedikta XVI. i talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana u siječnju 2009. koji se držao u tajnosti

Fotografija vijesti

Niti tri tjedna nakon što je papa Benedikt XVI. osnovao istražno povjerenstvo kako bi utvrdio odakle iz Vatikana cure podaci, talijanski su se mediji dokopali novih povjerljivih dokumenata Svete Stolice, prenosi Hina.

Istraživački novinar Gianluigi Nuzzi je autor nove knjige pod nazivom "Njegova Svetost, tajni spisi Benedikta XVI." koja će izaći u subotu, u kojoj opisuje internu borbu za vlast u Vatikanu. Novine su objavile više dijelova, kako tvrde, vjerodostojnih faksova.

Sette, prilog uz dnevnik Corriere della Sera, piše da je djelomice riječ o dokumentima koji svako jutro stižu na Papin radni stol i proučavaju ih sam Papa i njegov osobni tajnik Georg Gaenswein.

Novinar tvrdi da ima interne izvore čija imena nije htio otkriti.

Najvažniji dokumenti odnose se na susret Benedikta XVI. i talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana u siječnju 2009. koji se držao u tajnosti, o zaštiti tradicionalne obitelji, temi koja je draga Vatikanu i o "aferi Boffo". Bivši direktor Avvenirea, dnevnika Talijanske biskupske konferencije Dino Boffo našao se u središtu polemike nakon lažnih informacija o njegovoj navodnoj homoseksualnosti, zbog čega je 2009. morao dati ostavku.

Nuzzi kaže da je dokumente dobivao preko "poštanskih sandučića" postavljenih na sigurnom mjestu.

List Libero prenosi pak svjedočenje Nuzzijeva izvora koji mu je predao "stotine dokumenata".

Pod pseudonimom "Marija", taj izvor kaže da se sada "riješio nepodnošljive suradnje onih koji šute a sve znaju".

Od početka godine povjerljivi dokumenti koji sadrže optužbe za korupciju u upravljanju Vatikanom, u provedbi propisa protiv pranja novca u njegovoj banci i, najnovije, o navodnoj uroti protiv Pape, našli su se na naslovnicama talijanskih listova.

18.05.2012. 21:34:03
http://metro-portal.hr/iz-vatikana-procurili-novi-povjerljivi-dokumenti/71145/