Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2014. 15:07:00
EKO?

Iz ugljičnog dioksida dobivaju benzin

Ugljični dioksid koji je štetan za klimu pretvoriti u korisnu sirovinu? Zvuči privlačno, ali nevjerojatno. Ipak, stručnjaci u njemačkom Dresdenu su već napravili pokusno postrojenje koje to čini.

Za sad samo u kontejneru
Za sad samo u kontejneru (Sunfire)

Glavni dio pokusnog postrojenja nalazi se u jednom kontejneru. Još se u njega može ući i izbliza pogledati dijelove stroja koji ne izgledaju nimalo spektakularno. Metalno zvono obojano u plavo, kablovi, cijevi, razni mjerni instrumenti. Ovom "čarobnom kutijom" znanstvenici mogu pokrenuti takozvanu elektrolizu pri kojoj se uz pomoć električne struje vodu razdvaja na vodik i kisik. To je prvi stupanj postupka nazvanog "power-to-liquid".

Novi postupak s visokim tlakom

Kod obične elektrolize gubi se puno energije usljed zagrijavanja. Postrojenje tvrtke Sunfire iz Dresdena, međutim, koristi tu toplinsku energiju i vraća ju u proces. Radi s vodenom parom, pod velikim tlakom i jako visokim temperaturama (do 1.000 Celzijevih stupnjeva). Tako je postupak učinkovitiji, objašnjava suosnivač tvrtke Sunfire Nils Aldag: "Posebnost ove elektrolize je da učinkovitost podižemo na oko 90 posto, dakle da trošimo znatno manje struje kako bismo dobili istu količinu vodika." A to je presudno, ako bi se u daljnjem postupku iz vodika i za klimu štetnog ugljičnog dioksida htjelo dobiti gorivo koje se može platiti, i koje bi se moglo proizvoditi industrijski.

Zbog mogućnosti gospodarskoga korištenja ovo mlado poduzeće je dobilo nekoliko jakih partnera iz industrije, među kojima su i naftni koncern Total i proizvođač automobila Audi. U pokusnom postrojenju u donjosaskom Werlteu Audi proizvodi iz obnovljivih izvora energije plin za automobile. Prema principu "power-to-gas" tu se iz viška energije koju se dobiva iz vjetra i sunca proizvodi sintetički plin.Veliko zanimanje industrije

Pilot-postrojenje u Dresdenu proizvodit će tekuće gorivo, kao što su dizel i benzin. Obavljaju se posljednje pripreme. Potrebno je provesti još neke pokuse, a na proljeće 2015. bi postrojenje trebalo biti pušteno u pogon. Sunfire namjerava svakodnevno proizvoditi 160 litara goriva. Iz sirovina će nastajati tvari za kemijsku industriju ili uz pomoć rafiniranja goriva kao dizel, benzin ili kerozin.

Audi je spreman puno u to investirati kako bi vrlo brzo na tržištu mogao ponuditi takvo gorivo, koje štiti klimu. MOžda će to biti ostvareno već za pet godina, kaže dr. Hagen Seifert koji je u Audiju mjerodavan za bilance zaštite okoliša, materijale budućnosti i obnovljive izvore energije. Zato bi iz sadašnjeg laboratorijskoga postrojenja što je prije moguće trebalo nastati veće postrojenje. "Trenutno to nije ni u kojem slučaju isplativo s ovim postrojenjem, moraju se naravno graditi veća postrojenja. I presudno je, naravno, pitanje po kojoj prihvatljivoj cijeni možete kupovati struju."

Na putu prema industrijskom korištenju

Pilot-postrojenje u Dresdenu sigurno još nije mjerilo za stvarne troškove proizvodnje benzina. Čak i kod jeftine struje cijena goriva iz obnovljivih izvora je do pet puta veća nego cijena goriva koje se dobiva iz sirove nafte. Sunfire je ipak uvjeren da će još u ovom desetljeću prodavati komercijalna postrojenja. Direktor Nils Aldag smatra da će to biti postrojenja koja će se vezati uz postojeće rafinerije. "Možemo si to zamisliti tako da će se konvencionalnu rafineriju upariti s postrojenjem od Sunfirea i onda proizvoditi mješavinu goriva iz fosilnih i obnovljivih izvora."

Točna mjesta za prva postrojenja još nisu određena. Ali, poduzeće je uvjereno u svoj uspjeh. Već se gradi nova hala za buduću proizvodnju pojedinih dijelova postrojenja.

Piše: Christina Röder/DW
11.12.2014. 15:07:00
http://metro-portal.hr/iz-ugljicnog-dioksida-dobivaju-benzin/88967/