Metro-portal.hr

objavljeno 20.10.2010. 17:37:20
OPET GA PLAĆAMO

Ivo Sanader vraća se u saborske klupe u petak

VIDEO - Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno se složilo da se odbjegli premijer vrati u Sabor

Ivo Sanader
Ivo Sanader (Marko Miščević/Cropix)

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas zaključilo da su ispunjeni zakonski uvjeti za prestanak mirovanja zastupničkog mandata Ive Sanadera. Bivši premijer se može vratiti u zastupničke fotelje u petak, 22. listopada, kada prestaje mandat njegove zamjenice Željane Podrug.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan (HDZ) izvijestio je da je Sanader podnio zahtjev u zakonskom roku. Pojasnio je da mirovanje Sanaderovog mandata prestaje osmog dana od dana podnošenja zahtjeva, 22. listopada.

Ivan Drmić (HDSSB) demantirao je jučerašnje tumačenje SDP-ovca Arsena Bauka da HDZ ne želi raspraviti Sanaderovo reaktiviranje mandata jer čeka Drmića kako bi uz njegovu pomoć Sanaderu osporili pravo na mandat. Između ostalog je kritizirao i predsjednika Josipovića, te rekao da ne želi raditi u njegovoj maniri i tvrditi da radi po zakonu pa onda kazati da nije bilo po zakonu, ali je moralno.

"Nije mi drago samo što će se HDZ pojačati još jednim zastupnikom s njihove izborne liste i što će, kako se izbori bliže, biti sve jači", dodao je Drmić.

Arsen Bauk (SDP) je rekao da je Sanader "HDZ-ov, a ne SDP-ov problem". Naglasio je da socijaldemokrati nisu bili njegovi zamjenici ni pomoćnici ni pomagači.

Sesvečan je ponovio čuđenje HDZ-a kako je "baš slučajno ispalo da se Sanader vraća isti dan kad je SDP podnio zahtjev da se vladi izglasa nepovjerenje". Uvjeren je da to dokazuje kako SDP računa na Sanaderov glas, no njegovo su izlaganje prekinuli SDP-ovci, tražeći da se zahtjev stavi na glasanje. "Ne morate ponoviti baš sve što premijerka kaže", spočitnula je Sesvečanu Gordana Sobol (SDP).

MIP je jednoglasno prihvatio i zahtjev Mladena Barišića, koji je zatražio da mu se aktivira i odmah potom zamrzne zastupnički mandat, koji mu je ranije bio zamrznut zbog nespojive dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu financija sa zastupničkom. (Infopunkt/metro-portal)

20.10.2010. 17:37:20
http://metro-portal.hr/ivo-sanader-vraca-se-u-saborske-klupe/50033/