Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2010. 15:39:01
VRHUNSKI UŽITAK

Ivo Pogorelić u petak u Lisinskom

Ivo Pogorelić ponovno je u Zagrebu i izvodi Chopina uz Zagrebačku filharmoniju

Ivo Pogorelić nastupa uz Zagrebačku filharmoniju
Ivo Pogorelić nastupa uz Zagrebačku filharmoniju (ZF)

Od prve sekunde vijest o najnovijem nastupu uz Zagrebačku filharmoniju izazvala je nezapamćeno zanimanje i javnosti i medija. I to s pravom, jer Ivo Pogorelić je neponovljiva osobnost na vjezdanom nebu današnjeg pijanizma, a njegove jedinstvene interpretacije već su ga upisale velikim slovima uz najveće pijaniste u povijesti glazbe.

Njegova je tehnika superiorna, a njegovo poniranje u partiture dubinsko. On, međutim, ne izaziva pozornost samo kao pijanist, njegova nesvakidašnja pojava i ponašanje kojim ruši ustaljene društvene norme opetovano provociraju javnost.

Jednom riječju, Pogorelić je pijanist, ali i više od toga! Magnetskom snagom on privlači pozornost i kad svira, ali i onda kad je daleko od tipki klavira. Jedni ga hvale, drugi kude, ali je jedno sigurno: Kad je u pitanju Ivo Pogorelić, on nikog ne ostavlja ravnodušnim!

Uz Pogorelića se vežu i brojne priče o luksuzu iako se sam puno više voli vidjeti kao "sluga umjetnosti", koji kad se probudi mora uvijek ponovno "sjesti za klavir i krenuti dalje".

A o tom "dalje" svjedočit će i bez sumnje dupkom ispunjena dvorana u petak navečer, koja će doživjeti 101% Pogorelićevu interpretaciju Drugog klavirskog koncerta Frédérica Chopina. Sudeći prema pisanju svjetskih kritičara koji su nedavno čuli ovu izvedbu, bit će to sasvim poseban glazbeni užitak!

Pogorelićevim Chopinom neće, međutim, završiti uzbuđenja ove koncertne večeri za dugo pamćenje. Pod vodstvom maestra Shlome Mintza publiku očekuju i dramatična uvertira Koriolan Ludwiga van Beethovena te Prva simfonija Johannesa Brahmsa.

Dani se odbrojavaju, uzbuđenje raste, jer očekuje nas doista "bezbroj glazbenih doživljaja". I zato zapamtite: petak, 29.10., Crvena oktava i za klavirom svjetska zvijezda pijanizma, uz jedan orkestar - Zagrebačku filharmoniju...

Dame i gospodo: Ivo Pogorelić!

26.10.2010. 15:39:01
http://metro-portal.hr/ivo-pogorelic-u-crvenoj-oktavi/50327/