Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2011. 08:53:52
LJETNE IGRE

Ivo Pogorelić Lisztom i Chopinom očarao Dubrovnik

Odsvirao je Chopinovu sonatu u B-molu koju je izveo i na posljednjem koncertu u Gradu prije 26 godina

Fotografija vijesti

Maestro Pogorelić u nedjelju je počastio sučajne prolaznike na Stradunu spontano zasvirajući u Kneževom dvoru na klaviru pripremljenom za koncert zakazan za ponedjeljak. Naime, u sklopu Vip programa 62. dubrovačkih ljetnih igara sinoć je nastupio u atriju Kneževa dvora nakon 26 godina stanke.

Pogorelić je na Dubrovačkim ljetnim igrama posljednji put nastupio 1985. godine. Na programu večerašnjeg koncerta djela su Franza Liszta i Chopinova sonata u b-molu, koju je izveo i na koncertu prije 26 godina.

Savršeni je dojam pokvarila kiša kada je raspoloženi Pogorelić svirao Nocturno u c-molu Frederica Chopina, u drugom dijelu koncerta koji je počeo u 23 sata. Iako je publika burno pozdravila pijanista, on je zatvorio klavir, pa brojni posjetitelji od kojih su neki na dubrovački koncert putovali i iz inozemstva nisu čuli završnu točku programa, Lisztovu Sonatu u h-molu. 

Ivo Pogorelić počeo je učiti glazbu sa sedam godina, a obrazovao se na Središnjoj glazbenoj školi na Konzervatoriju Čajkovski u Moskvi. Debitirao je 1981. godine u njujorškom Carnegie Hallu.

Postigao je velike uspjehe u prestižnim koncertnim dvoranama diljem svijeta te nastupao s vodećim svjetskim simfonijskim orkestrima poput Berlinske filharmonije te Bostonskim simfonijskim orkestrom.


26.07.2011. 08:53:52
http://metro-portal.hr/ivo-pogorelic-lisztom-i-chopinom-ocarao-dubrovnik/61677/