Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2010. 12:45:47
ANTIFAŠISTIČKA POVIJEST

Ivo Josipović položio vijenac kod grobnice u Teznom

Tezno kraj Maribora je vjerojatno najveća grobnica u kojoj su pokopani Hrvati vraćeni iz Bleiburga 1945. godine

Ivo Josipović Tezno
Ivo Josipović Tezno (Sašo Bizjak/VEČER/CROPIX )

Predsjednik Ivo Josipović položio je u nedjelju vijenac i zapalio svijeće kod spomenika žrtvama iz svibnja 1945. na groblju Dobrova u mariborskom prigradskom naselju Teznom.

Josipović je u kratkoj izjavi novinarima istaknuo zadovoljstvo što su se odavanju počasti stradalima u Teznom pridružili predstavnici Saveza antifašističkih boraca Hrvatske (SAB), pokazavši time snagu pobjednika koji su spremni suočiti se i s tamnim stranama svoje pobjede.

>> Ivo Josipović u nedjelju će posjetiti Bleiburg i Tezno

"Zahvaljujem svima koji su došli jer se ovime zatvara jedan krug prijepora oko antifašističke povijesti Hrvatske, koja je nesumnjivo imala i ovu jednu stranu koja takva nije trebala biti", istaknuo je predsjednik.

Tezno pokraj Maribora jedna je od najvećih evidentiranih masovnih grobnica poratnih žrtava u Sloveniji, koje su 1945. poubijale jugokomunističke vlasti, te je vjerojatno najveća u kojoj se nalaze Hrvati vraćeni iz Bleiburga. U zatrpanom više kilometara dugom protutenkovskom rovu nalaze se kosti najmanje 18.000 ljudi, većinom vojnika NDH, koji su na područje današnjeg groblja Dobrova dovođeni iz logora u Mariboru i strijeljani potkraj svibnja 1945.

U izaslanstvu koje je s predsjednikom Josipovićem izrazilo počast nevinim žrtvama stradalima u Teznom, bili su u ime Vlade RH ministar uprave Davorin Mlakar, saborski zastupnik Nenad Stazić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, članovi Srpskog narodnog vijeća - Milorad Pupovac, Čedomir Višnjić i Saša Milošević, predstavnica romskih udruga Nora Ismailovski, predstavnici Savjeta branitelja, te u ime Katoličke crkve ravnatelj Hrvatske inozemne pastve don Ante Kutleša.

Josipović se nakon Tezna s dijelom izaslanstva uputio prema Bleiburgu u Austriji, gdje će na Bleiburškom polju položiti vijenac na Spomen-obilježje.

Većina predstavnika Saveza antifašističkih boraca kao i predstavnici Srpskog narodnog vijeća na čelu s Pupovcem, nisu htjeli produžiti u Bleiburg, izjavivši novinarima da tamo nemaju što tražiti.

Vesna Konstantinović Čulinović rekla je da predsjednik Josipović ide na Bleiburg jer do sada tamo nije bio, ali da predstavnici Saveza antifašističkih boraca smatraju da nemaju tamo što tražiti. "Tamo nema žrtava, a pogotovo nema nevinih žrtava", ustvrdila je Konstantinović Čulinović.

>> Tko je i što agnostik

Svoj neodlazak u Bleiburg Milorad Pupovac je novinarima pojasnio, kazavši kako "Bleiburg nije mjesto stradanja, nego mjesto obnavljanja ideologije i političkih vrijednosti koje ne mogu prihvatiti i koje moraju ostati iza nas ako se želimo okrenuti budućnosti". (hina/metro-portal)

20.06.2010. 12:45:47
http://metro-portal.hr/ivo-josipovic-polozio-vijenac-kod-grobnice-u-teznom/43000/