Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 11:07:27
ZADNJA SJEDNICA

Ivica Mudrinić izabran za predsjednika Nacionalnog vijeća za konkurentnost

Hrvatskoj je nužno potreban konsenzus svih snaga o tome kakvu budućnost želimo za 10 ili 15 godina, rekao je Mudrinić u svom nastupnom govoru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)

Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) na svojoj posljednjoj sjednici u 2009. godini potvrdilo je izbor Ivice Mudrinića za novog predsjednika NVK-a te ostale nove članove Vijeća - predstavnike Vlade, gospodarstva, akademske zajednice i sindikalnih središnjica, priopćeno je iz Vijeća.

Ivica Mudrinić treći je predsjednik Vijeća od njegova osnutka 2002. i na toj je funkciji, kao što je najavljeno prije nekoliko mjeseci, zamijenio dosadašnjeg predsjednika Darka Marinca.

Predsjednik Vijeća prema statutu je gospodarstvenik koji se bira na dvije godine s mogućnošću reizbora.

"Hrvatska je u kritičnoj fazi svog razvoja, moramo se mijenjati, a nismo se za to dovoljno osposobili. Hrvatskoj je nužno potreban konsenzus svih snaga o tome kakvu budućnost želimo za 10 ili 15 godina, vizija koja će biti iznad političkih podjela, oko koje ćemo se svi složiti. Nacionalno vijeće za konkurentnost u narednih nekoliko mjeseci će u fokus svog djelovanja staviti upravo stvaranje te zajedničke vizije", rekao je Mudrinić u svom nastupnom govoru.

Nacionalno vijeće za konkurentnost u svibnju ove godine usvojilo je novi Statut kojim je promijenilo način izbora članova Vijeća. Kao više-partitno tijelo Vijeće broji u pravilu 25 članova i to deset gospodarstvenika, pet predstavnika Vlade RH, tri predstavnika sindikalnih središnjica, pet predstavnika akademske zajednice te dvije istaknute javne osobe.

Tako će u Vijeću Vladu RH predstavljati potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, ministar gospodarstva Đuro Popijač, ministra pravosuđa Ivan Šimonović, ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.

Iz redova gospodarstvenika od mogućih deset predstavnika HUP i HGK izabrali su devet među kojima su predsjednik Uprave T-HT-a, predsjednik NVK Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb Božo Prka, predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić, predsjednik Uprave Pastor grupe Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Uprave Tehnike Filip Filipec, direktor Hotela Partner Ivica Čačić, predsjednik Uprave IN2 Ante Mandić i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Deseti član bit će izabran na sljedećoj sjednici Vijeća, budući da u HGK još uvijek traju konzultacije.

Ujedno su potvrđeni nominirani članovi iz redova tri sindikalne središnjice - predsjednica Saveza Samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

Akademsku zajednicu u Vijeću će predstavljati rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Slavica Singer te dekan Veleučilišta Vern Goran Radman.

Vijeće će na sljedećoj sjednici u siječnju 2010. izabrati i tri potpredsjednika - po jednog iz redova gospodarstvenika, sindikata i akademske zajednice. (hina/metro-portal)

22.12.2009. 11:07:27
http://metro-portal.hr/ivica-mudrinic-izabran-za-predsjednika-nacionalnog-vijeca-za-konkurentnost/29147/