Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2012. 14:13:00
EKO SLJEME

Ivica Kostelić predvodio čišćenje skijaških staza na Sljemenu

Po okopnjavanju snijega, Hrvatski skijaški savez i Vipnet organizirali su čišćenje Plavog, Crvenog i Bijelog spusta

Subotnje jutro u čišćenju Sljemena
Subotnje jutro u čišćenju Sljemena (HSS)

Završetak skijaške sezone na Sljemenu obilježen je danas ekološkom akcijom čišćenja skijaških staza koju su organizirali Hrvatski skijaški savez, organizator slalomskih utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Vip Snow Queen Trophy" 2012 - Zagreb/Sljeme, i Vipnet, generalni sponzor utrka, saveza te alpskih skijaških reprezentacija.

Uz predstavnike organizatora - Mihu Glavića, predsjednika Organizacijskog odbora utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa "Vip Snow Queen Trophy" 2012 - Zagreb/Sljeme, i Mladena Pejkovića, predsjednika Uprave Vipneta, otpatke su sa skijaških staza tijekom dvosatne akcije skupljali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Ivica Kostelić i ostali hrvatski skijaški reprezentativci, zaposlenici Vipneta, djelatnici Parka prirode Medvednica i GSS-a, članovi Hrvatskog planinarskog društva te brojni izletnici i ljubitelji Sljemena.

Miho Glavić istaknuo je kako je Sljeme, omiljeno zagrebačko izletište, samo tijekom ovogodišnjih utrka Svjetskog skijaškog kupa ugostilo preko 26 tisuća posjetitelja. Iako Hrvatski skijaški savez brine o prikupljanju otpada i tijekom utrka, Glavić ističe kako je tek sada, kada je okopnio snijeg, moguće u potpunosti počistiti skijaške staze. Zahvalio je svima koji su se odazvali ovoj inicijativi, a posebno Vipnetu, partneru akcije.

„Između Vipneta, kao dugogodišnjeg sponzora Vip Snježne kraljice, i Sljemena postoji posebna povezanost pa me veseli što na ovaj način možemo doprinijeti njegovoj očuvanosti. Želja nam je ne samo promovirati hrvatsko skijanje i sport nego i važnost očuvanja okoliša. Naša tvrtka i inače brine o okolišu te smo dvije godine zaredom organizirali i zelene team buildinge, koji su društveno koristan rad, pa tako stotine zaposlenika uz ostale dijelove Hrvatske čiste i Sljeme.", rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Prva ovakva akcija čišćenja održala se 2008. godine, a kao veliki zaljubljenik u Sljeme, oba joj se puta pridružio i Milan Bandić. Gradonačelnik je izrazio podršku organizaciji akcije te istaknuo važnost zaštite Sljemena u čijim ljepotama uživaju mnogi Zagrepčani.Velikim odazivom svoj su doprinos dali i mladi skijaški reprezentativci Sofija Novoselić, Saša Tršinski, Matej Vidović, Filip Zubčić, Istok Rodeš, Dea Mataić, Luka Krsmanović i William Kolega te Ivica Kostelić čija je skijaška karijera započela upravo na Zagrebačkoj gori.

„Budući da ga doživljavam kao drugi dom, sretan sam što smo se okupili kako bismo učinili nešto dobro za Sljeme. Nadam se da će ova akcija biti poticaj svima onima koji uživaju u sportskim i prirodnim sadržajima Zagrebačke gore da obrate pažnju i na brigu o okolišu", rekao je Ivica Kostelić.Sakupljeno je pedesetak vreća sitnih otpadaka, ponajviše plastične i najlonske ambalaže, dijelova skijaških kolaca, pancerica, dok je titulu najatraktivnijeg pojedinačnog nalaza odnio Ivica Kostelić s haubom od Fiće.

05.05.2012. 14:13:00
http://metro-portal.hr/ivica-kostelic-predvodio-ciscenje-skijaskih-staza-na-sljemenu/70690/