Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2010. 12:02:50
ISPITIVANJE

Ivan Mravak priveden u policiju

Mravkovi branitelji Ante Madunić i Tomislav Grahovac rekli su kako još ne znaju razloge uhićenja

(Boris Kovacev / CROPIX )

Bivši predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivan Mravak odvezen je na ispitivanje u policiju nakon jutrošnje premetačine HEP-ova stana u kojemu živi u Miramarskoj ulici u Zagrebu.

Službeno još nije objavljeno što se Mravku stavlja na teret i je li uhićen.

MUP je kratko priopćio da je riječ o istrazi vezanoj uz prodaju električne energije po nerealno niskim cijenama, štetnim za HEP, te je po nalogu USKOK-a počela kriminalistička istraga nad trojicom hrvatskih državljana zbog sumnje da su se udružili radi počinjenja kaznenih djela te zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Njihov identitet policija i USKOK nisu željeli otkriti.

Mravkovi branitelji Ante Madunić i Tomislav Grahovac rekli su kako još ne znaju nikakve pojedinosti ni zašto se Mravaka točno sumnjiči.

Mediji, pak, nagađaju da mu se na teret stavlja da je potpisao štetne ugovore pri preprodaji struje 2007. i 2008. godine kojima je HEP navodno oštećen za višemilijunske svote. Neki mediji pišu kako je riječ o 100 milijuna kuna, a drugi spominju svotu od čak pola milijarde kuna. Policijsko-uskočka istraga povezana je navodno sa šibenskim TLM-om, kojemu je HEP po znatno nižim cijenama prodavao struju kupljenu na međunarodnom tržištu. TLM je tu struju navodno prepuštao mostarskome "Aluminiju". U tom je poslu, kako se sumnja, državni proračun oštećen za gotovo 100 milijuna kuna.

Mravak je smijenjen je s čela HEP-a u rujnu prošle godine, pošto je otkriveno da je tu tvrtku s još četiri njezina čelnika oštetio za gotovo 700.000 kuna jer je Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi a prima plaću te mu je po povlaštenoj cijeni prodao tvrtkin stan.

07.05.2010. 12:02:50
http://metro-portal.hr/ivan-mravak-priveden-u-policiju/39477/