Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2010. 10:56:07
KRAJ SURADNJE

Ivan Đikić optužio Radmana da laže i napustio MedILS

Nažalost, prof. Radman u posljednjih pet godina nije osigurao niti jedan euro sredstava za Institut, tvrdi Đikić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikola Vilić/Cropix)

Profesor Ivan Đikić izvijestio je danas da je prekinuo profesionalnu suradnju s Mediteranskim institutom za istraživanje života (MedILS) u Splitu i prozvao ravnatelja Miroslava Radmana za niz problema, među kojima i za netransparentnost vođenja instituta.

Đikić u dužem priopćenju za javnost ističe da su ga šokirale i ražalostile, kako je naveo, "insinuacije i laži profesora Miroslava Radmana, iznesene u članku u Slobodnoj Dalmaciji, da u sprezi s Emilom Tedeschijem (bivšim članom Upravnog vijeća MedILS-a i donatorom MedILS-a) ima namjeru preuzeti MedILS.

"Prof. Radman pokušava medijskim manipulacijama o 'preuzimanju Instituta sovjetskim metodama" pritajiti vlastite slabosti i probleme, a koje je kao ravnatelj MedILS-a generirao u nekoliko proteklih godina", kaže Đikić te, uz ostalo, ističe da je u MedILS-u radio volonterski, za svoj rad nije primao novčanu naknadu te nije prihvatio ni jednu ponuđenu vodeću ili administrativnu poziciju, osim znanstvenog rada s mladima.

Niz problema"Na Institutu, osim loše komunikacije i narušenih međuljudskih odnosa, postoji i čitav niz konkretnih problema za znanstvenike poput nedostatka odgovornosti, netransparentnosti vođenja Instituta, nepoštivanja dogovora i potpisanih ugovora, te nedostatka dugoročnog financiranja znanstvenog pogona", navodi Đikić.

Ističući da su sve do sada uloženo u Institut platili građani i privrednici Republike Hrvatske, podsjeća da je Vlada uložila više od 35 milijuna kuna, grad Split dao na korištenje najvredniju lokaciju u Splitu za sljedećih 40 godina, a donatori su financirali rad Instituta u zadnje tri godine.

"Nažalost, prof. Radman u posljednjih pet godina kroz grantove ili donacije iz inozemstva nije osigurao niti jedan euro sredstava kojim bi se financirao rad MedILS-a. Premda je upravo to bilo njegovo obećanje, te sporazumom preuzeta obveza", kaže Đikić.

Upozorava da uspješni laboratoriji poput onoga dr. Bojana Žagrovića, koji je na kompetitivnim natječajima pribavio 450.000 eura za rad, napuštaju Split i prelaze u Beč, a najavio je da će njegov Laboratorij tumorske biologije, u koji je uloženo 250.000 eura iz njemačkih fondova, shodno ovoj odluci, u najskorije će vrijeme biti prebačen u Frankfurt.

Đikić, uz ostalo, podsjeća da je MedILS od svog početka bio osnovan kao neprofitni znanstveni institut, a ne privatni te, među ostalim, poručuje: Ako prof. Radman uistinu želi osnovati svoj privatni institut može to učiniti bilo kada, no prije toga treba prekinuti Sporazum s Vladom RH i gradom Splitom o MedILS-u, te sam plaćati prostor i troškove instituta, a ne uzimati novac građana RH za svoj privatni institut..

Ističući kako je za Split i Hrvatsku nužno stvoriti međunarodno prepoznati, neprofitni znanstveni institut, Đikić na kraju kaže: Iako u dosadašnjem radu u MedILS-u nismo uspjeli dostići te standarde, nadam se da će se takav institut ipak ostvariti u Splitu.(hina/metro-portal)

10.05.2010. 10:56:07
http://metro-portal.hr/ivan-djikic-optuzio-radmana-da-laze-i-napustio-medils/39640/