Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2012. 06:18:00
GENIJE

Ivan Đikić dobio prestižnu nagradu Gottfried Wilhelm Leibniz

Dešifriranjem ubikvitinskog koda Đikić je pak iz temelja promijenio znanje o ulozi ubikvitina u zdravim stanicama

Ivan Đikić nastavlja sa znanstvenim uspjesima
Ivan Đikić nastavlja sa znanstvenim uspjesima (Arhiva)

Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe i direktor Buchmann Instituta u Frankfurtu, dobitnik je najprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2013. godinu za svoj rad u otkrivanju složenih funkcija proteina ubikvitina, objavila je njemačka znanstvena zaklada (DFG) koja dodjeljuje tu najveću novčanu znanstvenu nagradu u svijetu u iznosu od 2,5 milijuna eura.

Ubikvitin je mali protein koji je u velikim količinama prisutan u svim stanicama, a postao je poznat kao "poljubac smrti" jer mu je funkcija obilježiti proteine koji trebaju biti razgrađeni i uklonjeni da bi stanice ostale zdrave.

Za to je otkriće dodijeljena Nobelova nagrade za kemiju 2004. godine, priopćio je danas frankfurtski Buchmann Institut. Navodi se kako je poznato da ubikvitin regulira i druge složenije procese u stanici zahvaljujući mogućnosti da može modificirati mnoge stanične proteine, a Ivan Đikić dokazao je da ubikvitinske modifikacije djeluju kao kodovi koji se na specifičan način prepoznaju u stanicama.

Dešifriranjem ubikvitinskog koda Đikić je pak iz temelja promijenio znanje o ulozi ubikvitina u zdravim stanicama, ali i objasnio njegovu ulogu u razvoju bolesti kao što su upale, neurodegenerativne bolesti, bolesti imunološkog sustava i tumori.

Ističe se da je zbog tih dostignuća Ivan Đikić i primio nagradu "Gottfried Wilhelm Leibniz".

07.12.2012. 06:18:00
http://metro-portal.hr/ivan-djikic-dobio-prestiznu-nagradu-gottfried-wilhelm-leibniz/75288/