Metro-portal.hr

objavljeno 08.11.2010. 14:43:40
NESIGURNOST I NEPOVJERENJE

"Iustitia et pax" pozvala na ozbiljnu borbu protiv korupcije

Komisija Hrvatske biskupske konferencije pozvala je društvene strukture na borbu protiv korupcije, bez stvaranja moralne panike

Komisija je predstavila izjavu
Komisija je predstavila izjavu "Mito, korupcija i klima u društvu" (CROPIX)

"Ako vlast obećava uhićenja i procese, oporba još više uhićenja i procesa, ako mediji donose presude i vode 'procese ljudima', rezultat je opća društvena nesigurnost, politička nestabilnost, pravna nesigurnost i gospodarska stagnacija", ističe se u izjavi "Mito, korupcija i klima u društvu", predstavljenoj na današnjoj konferenciji za novinare. U takvim okolnostima, kako poručuje Komisija, stvara se klima nesigurnosti i nepovjerenja u kojoj je nemoguće ostvariti bilo kakav, a pogotovo ne brz gospodarski razvoj i oporavak.

Uz apsolutnu potporu vladinim nastojanjima na suzbijanju korupcije, Komisija smatra da se hrvatsko društvo mora orijentirati na bit problema - a to je promjena morala, sustava vrijednosti i opće društvene klime. U toj borbi, ističe, moraju sudjelovati svi segmenti društva počevši od obitelji, Crkve i škole, a ne samo policija i pravosuđe.

Komisija posebno poziva medije da zaštite dostojanstvo obitelji osumnjičenih ili osuđenih za kriminalne radnje, a zakonodavca da bolje riješi zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda građana, podvrgnutih medijskom linču, kojima je jedina krivnja to što su djeca, supružnici, rođaci osumnjičenih ili osuđenih građana Hrvatske.

Trenutačno suzbijanje korupcije u Hrvatskoj orijentirano je, međutim, na progon osumnjičenih pojedinaca i skupina, čime se, ističe se, bez strukturnih društvenih promjena, neće ništa postići. Problem mita i korupcije stvar je društvenog mentaliteta, koji nije nastao u suvremenoj hrvatskoj državi, kako se to danas zbog "plitkih dnevnopolitičkih razloga" želi prikazati, ili kako to izgleda u medijski atraktivnim prezentacijama, ističe se u izjavi.

Predsjednik Komisije msgr. Vlado Košić podsjetio je na slogan komunističkog društva "snađi se druže" kojim je, smatra, generiran koruptivni društveni moral, a koji je hrvatska država samo naslijedila. U izjavi se poziva i visoke državne službe na više razboritosti i otmjenosti u predstavljanju hrvatske države u inozemstvu. "U svijetu, pa i među članicama Europske unije, postoji korumpiranijih zemalja od Republike Hrvatske, pa predstavnici tih država ne ocrnjuju svoje države jer znaju da im time ne bi pomogli", navodi se u izjavi. Borba protiv mita i korupcije ne vodi se posramljivanjem vlastite države, ističe Komisija, koja poziva na donošenje dobrih, pravednih i provedivih zakona, te jačanje osnovnih institucija društva, počevši od obitelji i škole.

Na novinarski upit je li riječ o odgovoru Komisije na medijske napise vezane uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, biskup Košić je rekao kako je izjava Komisije načelna, te da ne žele analizirati pojedine slučajeve i spominjati pojedinačna imena. Podsjetio je da je sličnu izjavu Komisija objavila i 2008. te da se radi o njihovu načelnom stavu.

"Ne smatramo da će se procesuiranjem bilo koga riješiti problem, htjeli bismo samo da se akcenti drukčije slože, da se orijentiramo na bit problema te da se zaštiti dostojanstvo pojedinca", zaključio je tajnik Komisije "Iustitia et pax" Gordan Črpić. (hina/metro-portal)

08.11.2010. 14:43:40
http://metro-portal.hr/iustitia-et-pax-pozvala-na-ozbiljnu-borbu-protiv-korupcije/50895/