Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2012. 19:54:00
MONTI ODLUČAN

Italija uvodi porez na komercijalne crkvene nekretnine

Crkva plaća porez na nekretnine koje se eksploatiraju isključivo u komercijalne svrhe, no problem je u zgradama u kojima se odvijaju aktivnosti oba tipa

Fotografija vijesti

Talijanski mediji javljaju kako će premijer Mario Monti u parlamentu predložiti oporezivanje crkvenih nekretnina koje se koriste u komercijalne svrhe, a u tome ima i većinsku potporu naroda, prenosi Hina.

U pismu potpredsjedniku Europske komisije Joaquinu Alumuniji Monti navodi da će parlamentu uputiti dopunu zakona kako bi se to pitanje konačno raščistilo, objavio je njegov ured.

Europska komisija otvorila je istragu o zaradi koju Crkva u Italiji ostvaruje upravljajući impresivnom imovinom nekretnina, što uključuje škole i sveučilišta, bolnice, domove umirovljenika, hotele i restorane.

Prema procjenama Katolička crkva posjeduje najmanje 100.000 zgrada vrijednih devet milijarda eura.

Konkordat (međunarodni ugovor između Svete Stolice i suverene države) sklopljen između Italije i Svete Stolice 1929. godine, a izmijenjen 1984. priznaje kao posebnu društvenu vrijednosti aktivnosti kojih svrha nije stjecanje zarade, a provode ih ustanove među kojima je i Katolička crkva.

Crkva plaća porez na nekretnine koje se eksploatiraju isključivo u komercijalne svrhe, no problem je u zgradama u kojima se odvijaju aktivnosti oba tipa. Primjerice, hotel tik uz crkvu ne plaća porez jer mu je crkva susjedna zgrada.

U pismu Almuniji Monti ističe da se oslobađanje od plaćanja poreza na nekretnine Katoličkoj crkvi odnosi samo na zgrade koje se bave isključivo nekomercijalnim aktivnostima.

Crkva će uzeti u obzir rješenja, objavio je glasnogovornik Talijanske biskupske konferencije msgr. Domenico Pompili. On je ipak upozorio na društvenu vrijednost vrlo razgranatih aktivnosti koje ne donose dobit. Ako su obrazovne, sanitarne aktivnosti i borba protiv siromaštva oslobođeni poreza, oni popunjavaju manjkavosti talijanskog društvenog sustava, drže biskupi.

U vrlo oštrom programu štednje što ga je donio krajem prosinca, predsjednik talijanske vlade nije predvidio nove poreze na crkvenu imovinu, no ankete pokazuju da takve mjere zahtijeva više od 80 posto Talijana.

17.02.2012. 19:54:00
http://metro-portal.hr/italija-uvodi-porez-na-komercijalne-crkvene-nekretnine/68353/