Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2010. 11:38:56
DNEVNI AVAZ

Italija traži 40 krijumčara oružjem s područja bivše Jugoslavije

Očevidno mafija ne zna za nacionalne granice i svi su bili udruženi u kriminalnom holdingu, tvrdi glavni tužitelj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Miro Arbutina/CROPIX)

Talijansko pravosuđe izdalo je nalog za uhićenje četrdeset osoba s područja bivše Jugoslavije, među kojima ih je nekoliko i iz Hrvatske, zbog sumnje da su sudjelovali u krijumčarenju oružja za talijansku mafiju, potvrdio je talijanski državni tužitelj Pietro Grasso.

"Prije dva mjeseca raskrinkali smo kriminalnu spregu i izdali nalog za uhićenje četrdeset osoba, prvenstveno iz Srbije, Crne Gore i Albanije, ali i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske", kazao je Grasso u izjavi koju je u srijedu prenio sarajevski "Dnevni avaz".

Talijanska policija je ranije ovog tjedna objavila kako je razotkriven lanac ilegalne trgovine oružjem i drugim vojnim materijalom s područja bivše Jugoslavije koje je u Italiji kupovala mafija. Zbog toga je u Napulju i uhićeno više pripadnika mafijaških skupina.

Prema informacijama koje je prikupilo talijansko pravosuđe, trgovci oružjem iz BiH su neposredno nakon rata najprije postali opskrbljivačima kalabrijske mafije "Ndrangheta", a potom su poslove proširili i na "Camoru" i "Cosa Nostru".

"Očevidno mafija ne zna za nacionalne granice i svi su bili udruženi u kriminalnom holdingu", istaknuo je Grasso. Dodao je kako među osumnjičenima za krijumčarenje oružja ima i više pripadnika "specijalnih tajnih službi bivše Jugoslavije".

Tužitelj Grasso navodi kako su ti bivši specijalci u proteklim godinama postali neka vrsta posebnog servisa za potrebe talijanske mafije. "Oni su prevozili kokain iz Kolumbije i rasturali ga na sjeveru Italije a profit dijelili s talijanskim šefovima", kazao je Grasso.

Prema informacijama koje je prikupilo talijansko pravosuđe, trgovci oružjem iz BiH su neposredno nakon rata najprije postali opskrbljivačima kalabrijske mafije "Ndrangheta", a potom su poslove proširili i na "Camoru" i "Cosa Nostru". Na čelu krijumčarskog lanca u samoj Italiji je, prema Grassovim riječima, bila žena, stanovita Maria Rita Paone.

"Zahvaljujući prisluškivanim razgovorima otkriven je dio lanca (krijumčara) i s lisicama na rukama završili su Maria Rita Paone i trgovac s bosanske strane 30-godišnji Elvir Marmarac. Najnovija uhićenja samo su nastavak istrage o trgovini oružjem iz BiH", kazao je Grasso najavivši kako će se središte istrage sada prenijeti na drugu obalu Jadranskog mora.(hina/metro-portal)

12.05.2010. 11:38:56
http://metro-portal.hr/italija-trazi-40-krijumcara-oruzjem-s-podrucja-bivse-jugoslavije/39828/