Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2008. 02:44:34

Italija se priprema za izbore u travnju

Stranke lijevog i desnog centra nisu uspjele postići dogovor

Prema dosadašnjim anketama, na izborima koji bi se trebali održati u travnju najviše izgleda za pobjedu ima Berlusconi
Prema dosadašnjim anketama, na izborima koji bi se trebali održati u travnju najviše izgleda za pobjedu ima Berlusconi (AFP)

Predsjednik talijanskog Senata Franco Marini odustao je jučer navečer od mandata koji mu je povjerio predsjednik Giorgio Napolitano kako bi pronašao izlaz iz krize nakon ostavke premijera Romana Prodija. Marini je u svom ‘istraživačkom mandatu’ trebao utjecati da stranke koalicija lijevog i desnog centra da se usuglase oko izborne reforme, no to mu nije pošlo za rukom. Glavni protivnici reformi i dogovora sa strankama ljevice bili su Gianfranco Fini (Nacionalna alijansa) i Silvio Berlusconi (Forza Italia) koji su zatražili da Napolitano odmah raspusti parlament i raspiše izbore.

- Osnovati vladu samo za izmjenu izbornog sustava je uzaludno gubljenje vremena - rekao je Berlusconi.  Čelnik desnog centra, koji se na jučerašnjim konzultacijama s Marinijem pojavio unatoč tomu što mu je dan prije umrla majka, opovrgnuo je pisanje lista Giornale, inače u njegovu vlasništvu, koji je u broju od ponedjeljka iznio pretpostavku o stvaranju zajedničke vlade s čelnikom Demokratske stranke Walterom Veltronijem. Berlusconi je taj prijedlog nazvao ‘čistom utopijom’. - Razgovori s ljevicom mogu započeti, ali tek nakon izbora - odlučan je bio Berlusconi.

Nova vlada u svibnjuNakon što predsjednikov povjerenik Franco Marini nije uspio sa strankama usuglasiti reformu izbornog zakona, predsjednik Giorgio Napolitano raspustit će parlament i sazvati izbore koji bi se trebali održati u roku od 70 dana, odnosno u prvoj polovici travnja.
Italija bi novu vladu trebala dobiti u svibnju.

Predsjednik Italije zahvalio je Mariniju na dobro odrađenom poslu i vjerojatno će sada raspustiti parlament i raspisati izbore koji se trebaju održati u roku od 70 dana, odnosno u prvoj polovici travnja.

Bude li sve po planu, Italija bi novu vladu trebala dobiti u svibnju, a ako je vjerovati dosadašnjim anketama, na njezinu čelu bit će Berlusconi. Drugi izgledni kandidat za premijera je Walter Veltroni, a treći Fausto Bertinotti. 

Piše: MB
05.02.2008. 02:44:34
http://metro-portal.hr/italija-se-priprema-za-izbore-u-travnju/2299/