Metro-portal.hr

objavljeno 03.08.2011. 15:58:00
KRIZA U EUROPI

Italija i Španjolska žele izbjeći krah eurozone

Španjolska i Italija glavni su uzrok zabrinutosti tržišta, budući da investitori strahuju da bi se problem zaduženosti tih zemalja mogao pogoršati

Fotografija vijesti

Italija i Španjolska započele su s hitnim akcijama kako bi spriječile da se kriza eurozone prelije i na njihova gospodarstva, koja su prevelika da bi ih se moglo spasiti novcima iz kriznih fondova, piše Hina.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero sazvao je za srijedu poslije podne hitan sastanak s ministricom gospodarstva Elenom Salgado "kako bi analizirali najnovija kretanja na financijskim tržištima" koja su veoma nestabilna.

Talijanski ministar financija Giulio Tremonti počeo je u srijedu u Luksemburgu razgovore s predsjednikom eurozone Jean-Claudom Junckerom, u času kada je njegova zemlja izložena snažnom pritisku tržišta.

Španjolska i Italija bile su u utorak glavni uzrok zabrinutosti tržišta, budući da investitori strahuju da bi se problem zaduženosti tih zemalja mogao pogoršati zbog usporavanja gospodarskog rasta.

Ta je napetost, koju osjete i burze i prinosi po obveznicama, nagnala talijansku i španjolsku vladu da krenu u akciju kako bi spriječile paniku, kao i Bruxelles, koji odbacuje svaku mogućnost pregovaranja o spašavanju tih zemalja.

Tremonti je dan ranije sazvao sjednicu odbora za održanje financijske stabilnosti, a Zapatero je u utorak u Madridu odlučio odgoditi svoj odlazak na godišnji odmor kako bi mogao nadzirati stanje.

Italija, treća po veličini zemlja eurozone, našla se, poput drugih nestabilnih zemalja eurozone, pod pritiskom financijskih tržišta, a cilj Tremontijeva sastanka s luksemburškim premijerom i ministrom financija je spriječiti paniku.

03.08.2011. 15:58:00
http://metro-portal.hr/italija-i-spanjolska-zele-izbjeci-krah-eurozone/61931/