Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2020. 11:29:00
NAJAVE

Italian Design Day 2020

Generalna tema cjelokupnog ovogodišnjeg obilježavanja jest: "Dizajniranje budućnosti. Razvoj, inovativnost. Održivost i ljepota"

Talijanski dizajn
Talijanski dizajn (Arhiva)

Dan talijanskog dizajna je manifestacija koja se 5. studenoga obilježava u cijelom svijetu, s namjerom da širokoj publici približi talijanski dizajn i kulturu uopće.

Generalna tema cjelokupnog ovogodišnjeg obilježavanja jest: "Dizajniranje budućnosti. Razvoj, inovativnost. Održivost i ljepota".

U tom kontekstu, u Zagrebu otvaramo izložbu pod nazivom "Crvena - boja strasti" (tal. "Rosso - il colore della passione"), a održat će se u periodu od 5. do 12. studenoga 2020.

Izložbu organizira Ured Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu, (ICE - ITA - Agencija), uz potporu Veleposlanstva Italije u Republici Hrvatskoj i u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu Zagreb.

Izložba se sastoji od kultnih predmeta renomiranih talijanskih dizajnera - većinom svakodnevne upotrebne vrijednosti, isključivo u crvenoj boji.

Zagrebačkoj publici predstavljamo niz poznatih talijanskih klasika: npr. kultnu Vespu, Bialettijevo kuhalo za vodu, fotelju "Vanity Fair", Martinellijevu stolnu lampu, "vreću" za sjedenje, itd.

Svoje poimanje trenutnog stanja u talijanskom i svjetskom dizajnu, s posebnim osvrtom na zagrebački postav, na otvorenju će predstaviti Matteo Ragni, jedan od najnagrađivanijih talijanskih dizajnera generacije i trenutni kreativni direktor niza talijanskih tvrtki.

Također, ova je izložba zamišljena i kao svojevrsni hommage nedavno preminulom dizajneru Aldu Brovarone, genijalnom članu elitnog studija Pininfarina koji je zaslužan za identitet Ferrarija kao sinonima talijanske i svjetske elitnosti u dizajnu.

S osobitim zadovoljstvom najavljujemo kako je ovo tek jedno u nizu događanja koja nam slijede narednih mjeseci u području talijanskog dizajna i ljepote, u organizaciji Veleposlanstva Italije u RH, Talijanskog instituta za kulturu i ICE-a - Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu.

Izložba "Crvena - boja strasti" se održava u predvorju Talijanskog instituta za kulturu, Preobraženska 4, i ostaje otvorena do 12. studenog 2020.

Može se posjetiti svaki radni dan od 9h do zatvaranja; ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom u 16.30h, srijedom u 17.30h i petkom u 14h.

Ulaz je besplatan.

10.11.2020. 11:29:00
http://metro-portal.hr/italian-design-day-2020/128564/