Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2009. 13:18:22
KARDINAL BOZANIĆ

Isusovo rođenje promijenilo je povijest čovječanstva

Nadbiskup zagrebački kardinal Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali svečano misno slavlje u prigodi Božića - blagdana Isusova rođenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tin Banić/CROPIX)

"Najjednostavnije i najdragocjenije u božićnome danu je upravo obnova spomena", rekao je u propovijedi kardinal Josip Bozanić, napomenuvši kako današnja svetkovina, nježnošću i zanosom poetskih poruka, ponovno budi živo i opipljivo sjećanje na događaj koji zauzima središnje mjesto u ljudskome životu, jedini događaj koji je doista nov, revolucionaran i otkupljujući za čovjeka.

Po riječima zagrebačkog nadbiskupa "mi kršćani - mi koji svetkujemo Božić - 'narod smo spomena' u čovječanstvu koje gubi spomen, koje se predaje zaboravu".

Kako je dodao gubi sjećanje jer je obuzeto, gotovo opčinjeno redanjem svakodnevnih događaja, koji su samim time i prolazni, kratkotrajni i bez ozbiljne budućnosti. "Upravo zato mi, koji slavimo Božić, imamo zahtjevno poslanje spašavanja svojih suvremenika od nesreće zaborava - svojim svjedočenjem, svojim naviještanjem, svojom radošću, svojim životom, jer zaborav vlastitih korijena i vlastite povijesti na početku je svakoga ljudskoga otuđenja", rekao je Bozanić.

Napomenuo je kako Božić ulijeva neizmjernu hrabrost onima koji se barem malo prepuste njegovom vječnom iznenađenju i radosti. "Zato nemojmo se obeshrabriti: pronaći ćemo! Samo ako ne očekujemo da će moć, bogatstvo i svjetovno znanje našem strastvenom i nesigurnom traženju dati svjetlo, oslobođenje od zla i nadu! To nisu putovi po kojima nas Gospodin spašava!", upozorio je kardinal.

Po njegovim riječima ljudi danas žive zbijeni i stiješnjeni, opskrbljeni raznim informacijama kao nikada prije, a ipak su tako često stranci jedni drugima, bez potpore iskrenoga zajedništva i razmjene misli i života.

"Međutim, od trenutka u kojemu je Sin Božji postao čovjekom i nastanio se među nama, ni jedan se čovjek ne treba osjećati samim i napuštenim. Svaki čovjek koji vjeruje i prihvaća puninu božićne istine, preporođen je, jer sa sigurnošću može ustvrditi: Bog je sa mnom", rekao je Bozanić.

Podsjetivši premda je svjetlo Kristovo zapaljeno prije oko dvije tisuće godina, Bozanić je rekao kako nam se i ovog Božića postavlja pitanje nije li možda danas još puno tame i mraka i nije li možda danas jača tmina, nego ona u božićnoj noći?

Po Bozanićevim riječima On je zapalio u svijetu veliko svjetlo milosti, radosti, slobode i mira, ali još uvijek djeluje i tama grijeha, žalosti, ropstva i boli. "Naša vjera tapka u tami, naša je nada napastovana malodušjem, naša se ljubav gubi u potocima boli", rekao je, napomenuvši kako tajna Božića daje nam odgovor - ne samo svjetlost, nego i noć, ne samo noć, već i svjetlost. Na ovom je svijetu istinita svjetlost, istinita je i noć. Božić je svjetlo u noći, rekao je nadbiskup. (hina/metro-portal)


25.12.2009. 13:18:22
http://metro-portal.hr/isusovo-rodjenje-promijenilo-je-povijest-covjecanstva/29344/