Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 21:24:00
ČUDA PRIRODE

Istraživači pronašli žabu duginih boja koja se smatrala izumrlom

Do sada je ova misteriozna životinjica bila poznata samo iz crno-bijelih crteža napravljenih 1920-ih godina, a prije nego što je ponovo pronađena, viđena je samo tri puta

Dugina žaba smatrala se izumrlom 87 godina
Dugina žaba smatrala se izumrlom 87 godina (Indraneil Das/Conservation International)

Ova iznimno živopisna, ali i otrovna žaba, zadnji je put viđena prije gotovo 90 godina, ali nikada nije fotografirana. Nakon što su znanstvenici zaključili da je izumrla, ponovo je, na veliko iznenađenje biologa, otkrivena u džunglama jugoistočne Azije.

Ovaj vodozemac, kojega su još davne 1924. godine zadnji put ugledali europski istraživači, nazvan je Dugina žaba zbog svoje iznimno neobične boje. Neuobičajeno je dugih udova i žarko crvene, zelene, žute i ljubičaste boje.

Kao što je to slučaj i kod većine drugih živopisno obojenih vodozemaca, jarke boje na Duginoj žabi služe kao upozorenje potencijalnim predatorima.

„Osim što ima puno jarkih boja, ima i iznimno grubu površinu kože što gotovo uvijek upućuje na otrovnost. Ovu žabu nikako ne želite staviti u usta ili pojesti" rekao je Robin Moore, stručnjak za vodozemce.

Do sada je ova misteriozna životinjica bila poznata samo iz crno-bijelih crteža napravljenih 1920-ih godina, a prije nego što je ponovo pronađena, viđena je samo tri puta.

Međunarodni institut za zaštitu vodozemaca već je neko vrijeme sumnjao u to da ova žaba ipak nije izumrla te ju je 2010. godine stavio na listu „10 najtraženijih vodozemaca na svijetu", kampanja koja pokušava pronaći primjerke vrsta koje se smatraju izumrlima.

Trud znanstvenika je nedavno nagrađen, nakon što je tim istraživača otkrio žabu duboko u džunglama zapadnog Sarawaka, na samoj granici Malezije i Indonezije. Nadaju se kako će ovo senzacionalno otkriće dati istraživačima vjetar u leđa i motivirati ih da pronađu i brojne druge vrste.

„Ova bi iznimna životinja mogla postati simbol otpora životinjskog svijeta protiv globalizacije i uništenja života na planetu. Vjerujemo kako je ona samo prva u nizu životinja koje će pokazati ljudima kako ipak još nije sve izgubljeno", zaključuje Moore.

19.07.2011. 21:24:00
http://metro-portal.hr/istrazivaci-pronasli-zabu-duginih-boja-koja-se-smatrala-izumrlom/61470/