Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2010. 22:25:00
ZDRAVO, NEZDRAVO, ZDRAVO...

Istine i laži o mesu koje niste znali

Niste sigurni koliko je svinjetina zapravo nezdrava i kakve veze govedina ima s ekologijom?

(Shutterstock)

Tijekom posljednjih godina sve je više ''činjenica'' o mesu: crveno meso nije dobro za zdravlje, jedite što manje svinjetine, uzgoj stoke uništava eko sustave... Pogledajte što je od toga istina, a što laž.

Svinjetina samo deblja

Vrlo raširen mit da je svinjetina jako nezdrava nije istinit. Šunka od svinjetine čak se preporuča i ljudima koji su na dijeti i moraju iz prehrane izbaciti suvišne masnoće. Neki dijelovi svinjetine imaju jednaku količinu masti kao i neka mesa koja se smatraju niskokaloričnima, na primjer teleća prsa. Naravno da sve ovisi i o načinu pripreme, pa pohana svinjetina na puno masti ili ulja sigurno nije zdrava.

Jedenje govedine nije ekološki

Riječ je o spornoj tvrdnji koju zasad još nitko nije dokazao. Stoka doduše proizvodi metan, ali stručnjaci kažu da samo vraća u atmosferu ono što je u sebe već uvukla. Osim toga, potreba za goveđim mesom sve više opada, posebice u posljednjih 20 godina, tako da stoka teško može biti uzrok nekih ekoloških problema.

Riba je uvijek zdrava

Istina je da je riba općenito zdrava, ali u sebi može sadržavati razne teške metale. Neke ribe su opasne za majke i malu djecu, a živa koja se nalazi u nekim vrstama riba može oštetiti mozak u razvoju. Rizične skupine bi zato trebale izbjegavati ribe koje sadrže mnogo žive: sabljarke i velike slatkovodne ribe - štuku i smuđa.

06.04.2010. 22:25:00
http://metro-portal.hr/istine-i-lazi-o-mesu-koje-niste-znali/37265/