Metro-portal.hr

objavljeno 27.05.2009. 14:09:16
JOŠ JEDNO 'MIŠLJENJE'

Istina o istini o 'slučaju 9/11'

David Aaronovitch, 'uništavač' teorija zavjera neuvjerljivo se uhvatio u koštac s četiri najpopularnije teorije o napadima na 'Twinse'.

Istina o istini o slučaju 9/11
Istina o istini o slučaju 9/11 (indymedia.org.uk)

David Aaronovitch pokušao je razjasniti pozadinu, po njegovom mišljenju, zabluda o zavjerama - koliko je u tome uspio, i koliko je uvjerljiv u svojim tvrdnjama, provjerite sami.

Anketa koju je 2008. godine u 17 zemalja svijeta proveo WorldPublicOpinion.org pokazala je kako 15 posto ispitanika vjeruje da odgovornost za napade 11. rujna snosi administracija tadašnjeg predsjednika Busha, a u istoj je anketi 7 posto ispitanika krivnju izričito povezalo s Izraelom.

David Aaronovitch, kolumnist britanskog Guardiana i Timesa, te autor knjige 'Voodoo Histories: The Role of Conspiracy Theory in Modern History', kaže kako je mišljenje javnosti od 11. rujna 2001. pokrenulo nešto što je postalo poznato kao '9/11 Truth movement' (Pokret za istinu o 11. rujnu, op.p.) , a sastavljeno je od ljudi koji su čvrsto uvjereni da je vlada SAD-a ili znala sve pojedinosti i dopustila napade, ili ih izvela sama. Metro je Aaronovitcha zamolio da prodiskutira o četiri najučestalije teorije o napadu na njujroške 'blizance'.

Rušenje zgrade 7 WTC kompleksa:

Aaronovitch teorije o zgradi 7, manjoj zgradi čiji je kolaps imao sve odlike kontroliranog rušenja nekoliko sati nakon pada tornjeva, smatra najvećom 'opsesijom' pokreta za istinu o 9/11.

"Dijelove zgrade 7 zahvatili su ozbiljni požari koji su bili posljedica rušenja tornjeva. Zgradu je pogodila i velika količina materijala s tornjeva. A u stvari, ako se već priča o zavjeri koju je netko navodno osmislio, zašto bi sve moralo biti toliko komplicirano da su uz tornjeve rušili još jednu zgradu", zapitao se Aaronovitch.

Letovi 11 i 175 bili su daljinski navođeni:

Aaronovitch u tvrdnji 'tragatelja za istinom' da u zrakoplovima koji su pogodili tornjeve nije bilo pilota, vidi 'velike, velike probleme'.

"Imamo snimke poziva putnika koji su iz tih zrakoplova javljali kako su unutra otmičari. To bi značilo da je su svi ti pozivi bili lažirani što ni pod kojim uvjetima jednostavno nije vjerodostojna tvrdnja", kaže Aaronovitch i dodaje da ako to samo po sebi nije dovoljno, postoji i problem s izvedivošću jer "do sada u povijesti nije zabilježen primjer daljinskog upravljanja velikim putničkim zrakoplovima".

Pentagon je pogođen krstarećom raketom:

Jedna od najkontroverznijih teorija u čiju korist idu činjenice da među ruševinama nisu pronađeni ostaci zrakoplova, da je rupa na zgradi bila premalena i oblika koji ne odgovara obrisu velikog zrakoplova, te da bi pilot morao biti pravi majstor da uspije pogoditi tako nisku zgradu.

"Većina pilota će vam reći da nije potrebna neka posebna vještina da zabijete avion u zgradu, najveći problem je sletjeti. Što se tiče ostataka aviona i rupe na zgradi, postoje fotografije na kojima se vide ostaci aviona na tratini ispred Pentagona, a računalni modeli pokazali su kako bi se krila zrakoplova pri udaru jednostavno savila što ostavlja samo trup kojemu odgovara rupa na mjestu udara".

Let 93 je namjerno oboren:

Aaronovitch ideju o namjernom rušenju putničkog zrakoplova iznad Pennsylvanije smatra posebno smiješnom.

"Čest problem kod teorija zavjera je taj što nemaju dokaza kojima bi se potvrdile tvrdnje. Ovo je takav slučaj, tu jednostavno nema ničega od čega bi se krenulo. Ova teorija također bi se trebala temeljiti na lažiranju telefonskih poziva putnika što sam već odbacio kao vrlo malo vjerojatno", zaključio je Aaronovitch.

Zlokobna zavjera

Aaronovitch je proučavao različite teorije zavjera, ali u slučaju 9/11 kaže da vidi nešto izrazito zlobno i pakosno.

"Neke teorije zavjera su opasnije od drugih. Na primjer, teorija zavjere o 9/11 trenutno je široko prihvaćena u Pakistanu, a to stvara probleme u odnosima s talibanima jer su oni blisko povezani s Al Qaidom. A ako ne vjerujete u postojanje Al Qaide onda je nevjerojatno teško uvjeriti ljude da je ona nešto oko čega bi se trebalo poduzeti ozbiljne korake", zaključio je Aaronovitch.

Piše: Daniel Holloway/Metro World News - New York
27.05.2009. 14:09:16
http://metro-portal.hr/istina-o-istini-o-slucaju-9-11/18287/