Metro-portal.hr

objavljeno 02.03.2012. 17:35:00
ŽIVOTNA MUDROST

Istina ili mit: Sedam savjeta naših starih

Iako vam mama nije lagala kad vas je upozoravala da su svi muškarci isti te da im ne treba vjerovati, mnoge "stoljetne" savjete znanost je zadnjih godina potpuno opovrgnula

Fotografija vijesti

Zasigurno ste se i sami odrastajući naslušali kojekakvih savjeta i „savjeta" svojih mama i baka iz različitih sfera života. I dok su mnogi od tih savjeta bili dobri i bezvremenski (primjerice, onaj da nikad ne vjerujete muškarcima), druge je moderna znanost u više navrata potpuno demantirala. Donosimo vam najčešće „kućne" savjete i mudrosti te prosudbu o tome jesu li istina ili mit.

Maslac na opeklinu


Savjet: Opeklinu je najbolje namazati maslacem kako bi što brže zacijelila

Presuda: Mit

Objašnjenje: Svatko tko je barem jednom u životu pustio daljinski iz ruku i pokušao nešto skuhati zna da su povremene opekotine u kuhinji nešto sasvim normalno i očekivano. Naše nas mame i bake već stoljećima savjetuju da je najbolji lijek za to mazanje debelog sloja maslaca na ranu, kako bi što prije zacijelila i ostavila što manji ožiljak. Nažalost, ovaj mit nema nikakvu znanstvenu podlogu, a mazanje maslaca na opekotinu može još samo pogoršati cijelu stvar. Maslac će „zarobiti" vrućinu u opeklini i neće joj dopustiti da izađe van, zbog čega će bol biti još veća, a ukoliko se radi o težoj opeklini, može doći i do infekcije. Držanje opekline pod mlazom hladne vode barem nekoliko minuta i zamatanje u sterilnu gazu jedini je pravi način kako se obračunati s ovom neugodnom pojavom.

Gašenje žeđi vrućom vodom


Savjet: Ispijanje vruće vode iz slavine može naštetiti zdravlju

Presuda: Istina

Objašenjenje: Unatoč činjenici da vruće u kuhinji uglavnom znači sterilno, kod vode iz slavine to naprosto nije slučaj. Ukoliko iz bilo kojeg razloga odlučiti piti takvu vodu, imajte na umu da si tako doista možete ozbiljno naštetiti. Naime, velika većina zgrada još uvijek u sebi ima olovne cijevi, iz vremena kad je to bilo uobičajeno i dopušteno. Vruća voda znatno je korozivnija od hladne, zbog čega će i razina olova u čaši takve vode biti i do sto puta veća od one u čaši hladne vode. Zbog toga se sva vruća voda iz slavine treba koristiti isključivo za pranje/tuširanje ili kuhanje, gdje prokuhavanje neutralizira štetne tvari.

Slatki život


Savjet: Jedenje čokolade uzrokuje pojavu prištića

Presuda: Mit

Objašenjenje: Majka Forresta Gumpa bila je u pravu - život doista je poput kutije čokolade, nikad ne znaš što ćeš dobiti. S druge strane, postoji jedna stvar koju sigurno nećete dobiti jedenjem čokolade - akne. Sve te adolescentske godine koje ste proveli izbjegavajući ovu poslasticu bile su uzaludne, budući da ne postoji niti jedan relevantan znanstveni dokaz niti istraživanje koje je dokazalo vezu ovo dvoje. Ideja dolazi od jednog američkog znanstvenika s početka 20. stoljeća koji je zaključio kako kombinacija masnoće i šećera (kojih ima napretek u čokoladi) uzrokuje masnu kožu i posredno akne. Na (ne)sreću, puno veći utjecaj na akne imaju genetski, hormonalni i higijenski faktori.

Juhica za dušu i tijelo


Savjet: Pileća juha idealan je lijek za prehladu

Presuda: Istina

Objašenjenje: Ležanje u toplom krevetu ispred televizije, nekoliko dana odmora od napornog šefa na poslu i neograničene količine tople pileće juhe nisu najgori način na koji netko može provesti dosadne zimske dane. Najbolji dio? Sve je znanstveno potvrđeno. Istraživači sa Sveučilišta u Nebraski proveli su studiju koja je pokazala kako sastojci iz pileće juhe blokiraju kretanje neutrofila (vrsta bijelih krvnih zrnaca) u tijelu, što onemogućava infekciji da se pomoću njih proširi u gornje dišne puteve. Činjenica da juha istovremeno vraća snagu tijelu i rehidrira ga svakako je dodatni plus.

Pokvareno jaje


Savjet: Ukoliko je pokvareno, jaje će plutati na površini vode

Presuda: Istina

Objašenjenje: Iako nisu točno znali znanstveno objašnjenje koje stoji iza toga, naši stari dobro su primijetili da svježa jaja uvijek tonu na dno posude, dok ona pokvarena ostaju plutati. Stara jaja puna su zraka, koji u njih ulazi sve više i više što duže stoje, dok su ona svježa još uvijek dobro zatvorena, zbog čega su teža od vode i padaju na dno. Idealan spoj fizike i stare narodne mudrosti!

Ljutu hranu na ljutu ranu


Savjet: Prezačinjena hrana uzrokuje čir na želudcu

Presuda: Mit

Objašenjenje: Ovaj su mit desetljećima podržavali i sami liječnici, koji su u nedostatku pravih znanstvenih istraživanja i dokaza savjetovali svoje pacijente da se klone previše začinjene hrane ukoliko žele izbjeći pojavu čira. Isto tako, kao neki od uzročnika ove neugodne pojave navodili su se pušenje, alkohol, loše prehrambene navike i stres, ali niti jedan od njih nije pravi uzrok. Krivac za pojavu čira otkriven je tek relativno nedavno, zove se Heliobacter plyori i bakterija je spiralnog oblika koja se nastanjuje u našem želudcu i dvanaesniku. Ukoliko se ne liječi, dovodi do pojave kroničnog čira. Začinjena hrana pogoršat će bol u već „načetom" želudcu, ali ne i prouzročiti čir ukoliko ga već nemate.

Trajniji od kreditne obveze


Savjet: Med nema roka trajanja

Presuda: Istina

Objašenjenje: Iako zvuči gotovo nevjerojatno, ostavite li teglu meda u tamnoj i hladnoj prostoriji, bit će zdrav i siguran za jesti još dugo nakon što vas više ne bude na ovom svijetu. Iako se med koji dugo stoji često kristalizira, to mu ne utječe na okus niti zdravstvenu ispravnost, budući da ga od kvarenja štite antibiotička svojstva, zbog kojih se tako često preporučuje bolesnicima. Ako je vjerovati arheolozima koji su pronašli 2000 godina stari med u egipatskim grobnicama, okus mu je bio izvrstan.

02.03.2012. 17:35:00
http://metro-portal.hr/istina-ili-mit-sedam-savjeta-nasih-starih/68777/