Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2010. 00:08:19
TEHNOLOŠKI ISKORAK

Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija prelaze na digitalnu tv

Od ponoći prestaje emitiranje analognog signala i prelazi se na digitalno emitiranje, najavljeno je na prezentaciji digitalnog signala koja je večeras održana u Motovunu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)

Slijedom toga gledatelji od sutra više neće moći gledati zemaljski TV program televizijskih nakladnika na nacionalnoj razini pomoću starog analognog televizora već isključivo digitalnim zemaljskim prijamnikom odnosno televizorom s ugrađenim digitalnim zemaljskim prijamnikom.

"Nema sumnje da je to za Hrvatsku veliki tehnološki iskorak, a ova regija je izabrana jer je bila i najpripremljenija od svih s obzirom da se pilot projekt najduže provodio upravo na ovom području", kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić dodavši kako je odabrana i zbog otežanog prijama hrvatskih TV programa radi smetnji inozemnih analognih TV postaja.

Predsjednik Uprave "Odašiljača i veza" Denis Nikola Kulišić istaknuo je kako na području digitalne regije D5 ima ukupno oko 170 tisuća kućanstava te kako je dosadašnjim mjerenjima utvrđeno da svega oko 800 kućanstava ima problema u prijemu signala.

Govoreći o statusu regionalnih televizija Kulišić je kazao kako će stanovnici na području regije D5 moći u potpunosti gledati i sve lokalne te regionalne televizije odnosno pulsku TV Novu, Nezavisnu istarsku televiziju, RiTV te Kanal RI.

"Čitav svijet, Europa i okolne države pa tako i Hrvatska prelaze na nove tehnologije koje nude veliki raspon novih funkcionalnosti. Do danas je proces prelaska s analogne na digitalnu televiziju dovršen u deset zemalja", zaključio je Kulišić. Inače, kako se danas čulo, nakon gašenja analognog signala u regiji D5 u idućem valu 3. ožujka trebalo bi uslijediti gašenje analognog signala u regijama D1 (Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija), D3 (Međimurska, Varaždinska te Koprivničko-križevačka), D7 (Zadarska i Šibensko-kninska) te u D9 (Dubrovačko-neretvanska županija), a rokove gašenja analognih televizijskih odašiljača definirala je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije.

V.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac naglasio je kako će HRT učiniti sve da signal dođe do svakog pretplatnika ustvrdivši kako će digitalizacija omogućiti širenje medijskog pluralizma. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 00:08:19
http://metro-portal.hr/istarska-primorsko-goranska-i-licko-senjska-zupanija-prelaze-na-digitalnu-tv/31529/