Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2008. 20:48:31

Istanbul u očima Orhana Pamuka

Knjiga pisca i nobelovca može poslužiti kao izvanredan vodič za upoznavanje jednog od najzanimljivijih gradova svijeta
Knjiga pisca i nobelovca može poslužiti kao izvanredan vodič za upoznavanje jednog od najzanimljivijih gradova svijeta

Postoje putnici kojima  svako putovanje u turističkim grupama i obilasci najpoznatijih turističkih lokacija u određenom gradu ili zemlji predstavljaju pravu noćnu moru. Pojedini avanturisti naprosto svoj put žele učiniti što intimnijim. Tako list Guardian donosi opsežnu reportažu o Istanbulu i to prema evokacijama iz djetinjstva slavnom pisca i nobelovca Orhana Pamuka. Svi oni koji žele razgledati piščev rodni grad, a zaobići turistima prenapućena mjesta, inače povijesne dragulje poput Plave džamije ili Aja Sofije, morali bi slijediti sve napisano u njegovoj knjizi ‘Istanbul: grad, sjećanja’.

Grad i sjećanjaAvanturistima, koji putovanje žele učiniti intimnijim, predlažemo da turski grad Istanbul posjete prema ‘uputama’ iz knjige ‘Istanbul: grad, sjećanja’. 

- Potpuno suprotno onome što sam osjećao u djetinjstvu i mladosti, za mene je sada Istanbul centar svijeta. Ne samo zato što sam tamo proveo gotovo cijeli svoj život, nego i stoga što sam mu, poistovjećujući se s njime, trideset i tri godine opisivao jednu po jednu ulicu, mostove, ljude, pse, kuće, džamije, česme, čudnovate junake, dućane, poznate osobe, mračne tačke, njegove noći i njegove dane - piše u svojoj knjizi Orhan Pamuk.   (METRO)

20.05.2008. 20:48:31
http://metro-portal.hr/istanbul-u-ocima-orhana-pamuka/7485/