Metro-portal.hr

objavljeno 16.06.2019. 13:31:00
IDEMO?

ISS se otvara za turiste

Privatni astronauti moći će boraviti na postaji do 30 dana i do nje će letjeti američkim svemirskim brodovima

Jeste li za malo svemirskog turizma?
Jeste li za malo svemirskog turizma? (Arhiva)

NASA je u petak objavila da će od 2020. omogućiti turistima da posjete Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), čime se ukida dugogodišnja zabrana privatnih letova na ISS.

Privatni astronauti moći će boraviti na postaji do 30 dana i do nje će letjeti američkim svemirskim brodovima.

Troškovi leta i posade, kao i priprema turista prepušteni su tvrtkama Boeing Co i SpaceX, a NASA će biti zadužena za hranu, najavila je agencija na konferenciji za novinare.

Po pisanju The Washington Posta, noćenje bi trebalo iznositi oko 35.000 dolara. Godišnje će se izvesti do dvije kratke privatne misije, rekao je Robyn Gatens, zamjenik direktora ISS-a.

Prvi dio postaje lansiran je u orbitu 1998., a ISS je kontinuirano nastanjen od prosinca 2000.

NASA je dosad zabranjivala bilo kakvo privatno korištenje svemirske postaje i nije dopuštala astronautima da sudjeluju u profitnim, privatnim istraživanjima. Promjena politike objavljena u ponedjeljak na tragu je pune privatizacije ISS-a.

Američki predsjednik Donald Trump je uz proračun za prošlu godinu najavio da će vlada do 2025. prekinuti financiranje postaje.

NASA je nedavno objavila da se do 2024. planira vratiti na Mjesec te na taj planet odvesti prvu ženu i prvog čovjeka uopće u posljednjih nekoliko desetljeća.

16.06.2019. 13:31:00
http://metro-portal.hr/iss-se-otvara-za-turiste/119058/