Metro-portal.hr

objavljeno 28.09.2018. 09:30:00
RECENZIJA

Isprobali smo WIWE EKG za osobnu upotrebu

WIWE EKG podjednako je koristan onima koji već pate od bolesti srca i krvnih žila, spadaju u rizičnu skupinu i onima koji žele preventivno pratiti funkciju svog srca

WIWE EKG za svaki dom
WIWE EKG za svaki dom (Wiwe/Sanja Ledinek)

Naše srce neumorno pumpa krv i kucka bilo što da radimo danju ili noću. Iako mislimo da će to uvijek biti tako, nedovoljno kretanja, premalo sna, neadekvatan tip prehrane, dugotrajna izloženost stresu i loše životne navike izuzetno mu otežavaju posao. Zato će se kad tad umoriti, popustiti, a naše zdravlje postati trajno narušeno. U najcrnjem scenariju možemo se naći i na listi kardiovaskularnih bolesti koje uzrokuju smrt.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prošle je godine najviše ljudi umrlo od koronarne bolesti srca: 11.069 najčešće od infarkta miokarda, te 6.147 od cerebrovaskularnih bolesti među kojima je na vrhu moždani udar.

Za prevenciju, otkrivanje i praćenje kardiovaskularnih bolesti koriste se dijagnostički testovi kao što su: EKG, ergometrija, MR srca, MSCT koronarografija itd. Upravo na ovom testu imamo jedan od tih dijagnostičkih uređaja - WIWE EKG renomirane tvrtke Sanatmetal, proizvođača medicinskih metalnih implantata.

Prije nego što krenemo dalje s recenzijom, ukratko bih vas podsjetila što se krije iza riječi elektrokardiografija ili EKG. To je oblik dijagnostičkog testa koji koristi 12 elektroda postavljenih na prsa, ruke i noge kako bi se snimila električna aktivnost srca, izmjerilo koliko brzo kuca i kuca li stabilno ili nepravilno. Može pružiti informacije o tome postoji li smanjen protok krvi u dijelove srčanog mišića ili prisutnost akutnog začepljenja povezanog s infarktom miokarda ili srčanim udarom.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

WIWE EKG koristi dvije elektrode za reprodukciju električnih potencijala nastalih u srčanom mišiću. Bez obzira na to što nema 12 elektroda, i ove dvije su dovoljne da otkriju poremećaje srčanog ritma (prespori, prebrzi ili neočekivani), izmjere puls i otkriju druge nepravilnosti u radu srca.

Dizajn

WIWE je mali (87,5 x 54 x 5,5 mm), kompaktan i lagan uređaj od 40 grama. Kućište je izrađeno od čvrste kvalitetne plastike poznate kao polikarbonat.

Na vrhu je tipka za uključivanje/isključivanje rada koju ćete lako dohvatiti prstima. Nešto dalje su 4 LED diode koje pokazuju status napunjenosti baterije. Kada je WIWE potpuno napunjen svijetle 4 zelene LED diode. Kada na statusu baterije svijetle 2 ili manje LED dioda, uređaj mora biti ponovno napunjen.

Donji brid ima mikro USB ulaz za punjenje litij- polimerne baterije. Jedno punjenje je dostatno za oko 100 mjerenja.

Prednja strana smješta dvije okrugle elektrode. Desno je negativna, a lijevo pozitivna s minijaturnim spektrometrom za mjerenje zasićenja kisika u krvi (SpO2) odnosno zasićenost kisikom hemoglobina koji transportira kisik iz pluća do svih dijelova tijela.

Između elektroda su diodice smještene u stiliziranoj formaciji slova W. Namijenjene su vizualnom praćenju faza mjerenja.

Budući da nema zaslon, WIWE EKG radi u kombinaciji s pametnim telefonom ili tabletom kao monitorom koji u realnom vremenu pokazuje grafički zapis mjerenja (kardiogram). Također se pametan telefon ili tablet koriste za analizu prikupljenih podataka, te prikaz dijagnostičkih rezultata.

Naravno, ništa od toga nije moguće ako na vaš pametni telefon ne preuzmete WIWE aplikaciju. Dostupna je za Android i iOS mobilne platforme, a uređaji se međusobno uparuju Bluetooth vezom.

Kako koristiti WIWE?

Nakon što uključite uređaj, potrebno je staviti palac ili bilo koji prst lijeve i desne ruke na elektrode.

Pri tome pazite da vam jagodice nisu masne ili mokre za dobivanje što preciznijih rezultata mjerenja. Nakon što to učinite, za koju sekundu počinje mjerenje, koje ništa ne boli :D Napredak pratite kroz paljenje zelenih LED-ica. Na kraju se pojavljuje crveno svjetlo na desnoj strani prednjice što znači da je mjerenje završeno. Jednostavno, zar ne? Inače, proces traje 1 minutu i uređaj nastavlja s mjerenjem maksimalno još 10 sekundi, ako korisnik ne odmakne prste od elektroda.

Moguće je pohraniti najviše 50 podataka mjerenja na WIWE. Kada dostignete 50 mjerenja, LED indikator procesa treperi 3 puta, što ukazuje na potrebu za sinkronizacijom s pametnim telefonom ili tabletom. Podaci neće biti poslani niti pohranjeni na drugom mjestu, tako da ih možete dijeliti samo ako želite. U pametnom telefonu može se spremiti neograničena količina podataka.

Dijagnostika - mobilna aplikacija

Kao što sam već spomenula, obrada rezultata mjerenja odvija se u pametnom telefonu ili tabletu, a rezultati prikazuju na zaslonu.

Posebno mi se sviđa što je prikaz dijagnostike jednostavnog grafičkog prikaza, razumljivog za obične korisnike. Nije potrebno imati medicinsko znanje za tumačenje EKG testa kako biste otkrili aritmiju (AI) ili ventrikularnu repolarizaciju heterogenosti (VH) koja se koristi za određivanje zdravlja srčanog mišića i rizik od iznenadnog srčanog udara.

Dobiveni dijagnostički rezultati su prikazani u bojama: zelena znači da je sve u redu, crvena da postoji ozbiljan problem i hitno biste se trebali javiti kardiologu, dok žuta upozorava da postoji manje odstupanje. Pojavi li se žuto upozorenje više puta, nemojte paničariti, ali svakako trebate posjetiti liječnika opće prakse i dogovoriti da vas uputi na dodatna testiranja i pretrage kod kardiologa kako bi se utvrdila točna dijagnoza ili otklonila sumnja.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Želite li vidjeti konkretne rezultate koji izlaze iz normalnog raspona, to možete učiniti klikom na detaljni prikaz. Isto tako, dobivene podatke mjerenja WIWE EKG- om možete pokazati kliničaru kako bi imao neke dodatne informacije za dijagnostiku, lakše prepoznao potencijalne probleme ili provjerio efikasnost propisane vam terapije.

Što se tiče očitanih vrijednosti pulsa, normalni raspon električnog impulsa je 50-100 puta u minuti.  Imate li manje od 50 otkucaja u minuti to ukazuje na bradikardiju, dok više od 100 na Tahikardiju, osim ako niste sportaš.

Svakako bih spomenula da WIWE aplikacija ima i neke bonus opcije poput mogućnosti dodavanja kontekstualnih bilježaka o postojanju nekih dodatnih simptoma u vrijeme mjerenja, slanja rezultata liječniku putem e -pošte, tumaćenje zdravstvenih informacija i korisnički priručnik. Još jedna zanimljivost vezana uz aplikaciju je ugrađeni pedometar za brojanje koraka. Nije najprecizniji jer nema opciju unosa dužine koraka koji se razlikuje od osobe do osobe, ali zgodna je dodatna opcija koja može biti dobra motivacija da vas natjera na više kretanja.

Zašto WIWE? Zašto neki nosivi gadget ili pametni telefon koji su također uvijek uz nas?

Iako imamo ogroman broj nosivih gadgeta koji potiču na aktivan stil života i nadziru zdravlje, a proizvođači pametnih telefona koriste svoje tehnologije kako bi ih pretvorili u male medicinske uređaje, rezultati mjerenja često nisu pouzdani. Na to nas upozoravaju liječnička struka i biomedicinski inženjeri.

Glavni razlozi su nedostatak zakonskih regulativa i jedinstvenog kriterija za procjenu rezultata mjerenja, te znatna varijabilnosti algoritama između aplikacija koje analiziraju podatke, pa čak i ako koriste istu tehnologiju. Činjenica je da je i sam postupak validacije od regularnih tijela skup, zahtijeva vrijeme za analizu i usporedbu rezultata s kliničkim mjerenjima i naravno zadovoljavanje vrlo visokih kriterija. Jedan od primjera je Apple Watch Series 4 koji ima funkciju EKG-a, upravo kao i naš WIWE. Međutim, iako je Apple najavio da imaju odobrenje od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), to još uvijek nije pravo odobrenje. Testiranja u stvarnom svijetu pod različitim uvjetima su još uvijek u tijeku. Ukratko, rizici u otkrivanju neodgovarajuće aritmije i opasnostima pogrešnog tumačenja ili prevelike oslanjanja na softver još uvijek postoje. Zato nova značajka neće biti aktivirana prije kraja ove godine. I, najvažnije, dobije li Apple puno FDA odobrenje ono će biti samo za rizik "klase II" i značajka dostupna samo korisnicima u SAD-u.

Naš WIWE EKG ovih dana dobiva odobrenje FDA i već ima znatan broj drugih refereneci:

- uključenost u Mađarski Infocommunication program za starije osobe kroz koje nude besplatno WIWE za osobe iznad 65 godina u 110 zdravstvenih centara

- odobren je od Pfizer Pharmaceutical Ltd., Mađarskog društva kardiologa, 60 kardiovaskularnih medicinskih laboratorija, privatnih bolnica i ambulanata, medicinskih sveučilišta u EU, SOTE Heart Centra u Budimpešti, Heart and Vascular Centera Sveučilišta Semmelweis itd.

- ima odobrenje australskog (TGA) regulatornog tijela, NHS u Velikoj Britaniji i ministra medicine u Kini.

- testiran je na 10 000 kliničkih uzoraka i postigao je točnost od 98,7 % u odnosu na standardni 12- EKG.


Također nosi oznaku klase 2a CE, što znači da je u skladu sa zdravstvenim i sigurnosnim standardima, te standardima zaštite okoliša za medicinske uređaje.

Opći dojam

WIWE EKG testirala na više od desetak zdravih osoba raznih dobnih skupina i na dvije sa zdravstvenim problemima (atrijskom fibrilacijom i preboljenim malim infarktom miokarda). Za razliku od zdravih osoba, kod posljednjih je WIWE uredno detektirao određena odstupanja tijekom mjerenja koja su bila u skladu s kliničkim EKG-om i Holterom. To me je dodatno uvjerilo da se mogu pouzdati u ovaj mali uređaj. Možda se i lažno upali alarm, ali to je manje štetno, nego da se ne upali.

Neke ozbiljne nedostatke za WIWE EKG-a nisam pronašla. Dapače, smatram da je najnapredniji mobilni osobni EKG trenutno na tržištu koji nudi nekoliko testova za provjeru zdravlja srca, sa sigurnošću i uvijek nam može biti pri ruci baš kao i naš pametan telefon. I najvažnije, zahvaljujući CE odobrenju za medicinsku kategoriju uređaja možemo se slobodno pouzdati u točnost mjerenja i procjenu kliničkog stupnja kako bismo, ako zatreba, pravovremeno zatražiti pomoć liječnika. Ovdje bih napomenula da WIWE EKG nije zamjena za kliničke testove, profesionalno mišljenje za dijagnozu i liječenje. To se podjednako odnosi na one već ozbiljno narušenog zdravlje ili one kod kojih su se pojavile prve devijacije.

WIWE EKG za osobnu upotrebu možete kupiti putem http://www.mywiwe.com web trgovine do 30.rujana po promotivnoj cijeni od 229 €. Nakon promotivnog razdoblja cijena opet iznosi 320 eura. Važno je napomenuti da nema dodatnih davanja i neugodnih iznenađenja po tom pitanju. Paket će vam uredno dostaviti u Hrvatsku na kućnu adresu. Moram još napomenuti, da za većinu starije populacije koja više nije radno aktivna mogao bi biti doista skup uređaj. Ali, dolaze nam blagdani pa možda za njih ovo mogao biti lijepi i vrlo koristan poklon. Uostalom, WIWE EKG može koristiti do pet članova obitelji.

I za kraj, kako bi rekao Jim Rohn: „Vodite računa o svom tijelu. To je jedino mjesto gdje možete živjeti."

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
28.09.2018. 09:30:00
http://metro-portal.hr/isprobali-smo-wiwe-ekg-za-osobnu-upotrebu/114588/